• Mitől alakulhat ki a méhszájseb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ma voltam nőgyógyásznál, aki a következőt állapította meg: Méhszáj körül 10 Ft-nyi vérzékeny erythroplakia. (Azt mondta kettő kis piros vérzékeny folt van, a papíromra meg már ezt írták) Azt mondta, hogy ecsetelni kellene 6 héten keresztül, de nincs rá garancia, hogy használni is fog. Belementem, így el is kezdte a Vagothylos ecsetelést. Az eddigi tapasztalatok alapján ez mennyire hatékony eljárás? Mitől alakulhatott ki ez az úgynevezett méhszájseb? Nem lehet, hogy attól, hogy fogamzásgátlót: Cypromixet szedek? Esetleg attól, hogy pajzsmirigy alulműködésem van? Erre L-Thyroxint szedek. Vagy lehet a tamponhasználattól? Válaszát előre is köszönöm! Molnár Adrienn

        WEBBeteg szakértő válasza a méhszájseb témában

        Kedves Adrienn! Valószínűleg nem a tampon, hypothyreosis vagy Cypromix okozza az elváltozást, a pontos ok nem mindig ismert. Kérdésem az volna, milyen panasszal fordult nőgyógyászhoz? Ha pl. szexuális együttlét utáni vérzés miatt, akkor az egyszeri Vagothyles ecsetelés jó, mert akut vérzéscsillapításra alkalmas, ezenkívül dezinficiens (fertőtlenítő) hatása van. Hogy 6 hétig miért akarják ezzel ecsetelni a méhszájat, számomra rejtély. A fő kérdésem ugyanis: vettek-e erről a területről cytologiát (rákszűrést), ha igen, mit mutatott az eredmény. A lehetőségek: 1. Nem vettek és nincs vérzés sem: akkor szerintem csak bolondítják Önt. 2. Nem vettek és vérzés szokott innen lenni: venni kell cytologiát, illetve valamilyen tartós vérzéscsillapítás szükséges (pl. elektromos kacskimetszés, ami még szövettani leletet is ad, vagy fagyasztás, bár ebből nincs szövettani vizsgálatra lehetőség). 3. Vettek cytologiát, negatív, a terület nem okoz panaszt: nem kell kezelés, pár hónap múlva kontroll, jelenleg teendőt nem igényel. 4. Vettek mintát, pozitív (eltérés van): a pontos lelettől függően pár hónap múlva kontroll vagy szövettani mintavétel (ami az esetleges vérezgetést is megoldja). Ha megírja, pontosan mi volt a panasz és milyen további vizsgálat történt, tudok pontosan válaszolni. Üdvözlettel,


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. december 07., 15:57; Megválaszolva: 2010. december 09., 17:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: