• Mióma vagy daganat...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A mióma valójában daganat? Mikor lehet veszélyes? Mikor kell eltávolítani?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a myoma témában

        Kedves Kérdező! A myoma jóindulatú simaizom-eredetű daganat. Azokat a kisméretű göböket, melyek nem járnak súlyos tünetekkel és nem mutatnak növekedést, nem szükséges eltávolítani, csak rendszeresen ellenőrizni. Ha azonban a tumor nő, ha panaszokat okoz, vagy ha akadályozza a terhesség létrejöttét, mindenképpen el kell távolítani. A göböt általában ki lehet "ágyazni" a méh falából anélkül, hogy a méhet ki kellene venni. Bizonyos esetekben - ha a páciens nem szeretne több gyermeket, ha a göb mérete túlságosan nagy, vagy ha túl gyorsan növekszik - a méh eltávolítására is sor kerülhet, mely történhet hüvelyi úton illetve a hasfalon keresztül is. Mindkét műtéti eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai, javallatai és ellenjavallatai, melyeket az orvosok a műtét előtt alaposan mérlegelnek, hogy a számunkra legmegfelelőbb módszert választhassák. Ha csak a mióma került kiágyazásra, de a méh eltávolítása nem történt meg, akkor a későbbiekben számítani lehet újabb göbök megjelenésére, növekedésére.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. december 06., 17:30; Megválaszolva: 2010. december 07., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: