• Mi okozza a bajomat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor(nő)! Azóta hogy elvesztettem a szüzességem folyamatosan, szinte havonta kell különböző gombás ill. bakteriális fertőzések miatt nőgyógyászhoz fordulnom (ez kb. 2 éve tart). Több orvosnál is jártam, de senki nem tudta megmondani mitől lehet, vagy hogy tudnék ellene védekezni. Ezt el tudom kapni a páromtól, vagy ő adhat-e át olyan dolgot ami kiválthatja? Okozhatja-e a fogamzásgátló tabletta szedése? Kérem mondjon dolgokat amivel megelőzhetném az ilyen dolgokat, mert elég hajlamos vagyok minden betegséget összesedni. köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygyulladás témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön által felvetett problémával sajnos nincs egyedül. Igen gyakori és visszatérő nőgyógyászati kórképről lehet szó. Csak néhány adat a hüvely gyulladásos betegségeiről. Az egyik leggyakoribb probléma a gombás (Candida albicans által okozott) hüvelygyulladás. A nők 75%-a életében egyszer, 50%-a többször és 20%-a évente többször is átesik ezen a fertőzésen. A másik a bakteriális eredetű hüvelygyulladás, melyet mint a neve is mutatja különféle baktériumok okoznak. Ennek, és a gombás hüvelygyulladásnak is számtalan terjedési útja lehet. Mégis a leggyakrabban a szexuális partnertől lehet elkapni. Ha a pár egyik tagját kezelik, célszerű a másikat is ugyanabban a kezelésben részesíteni, mert gyakori az un. "ping-pong" fertőződés. A terápiának mindig érdemes célzottnak lennie, azaz egy tenyésztéses vizsgálattal kimutatni a kórokozó(ka)t, és a terápiát ennek megfelelően megválasztani. Lehetséges valóban az is, hogy a fogamzásgátló tabletta váltja ki az állandóan visszatérő gyulladásos panaszt. De akár egy antibiotikus kezelést követően is kialakulhat. A megelőzése ezeknek leginkább a megfelelő intim higiénia biztosítása, a szexuális együttlétek után esetlegesen a hüvelyöblítés alkalmazása megfelelő szerekkel, a természetes alapanyagú fehérnemű viselése illetve a megfelelően megválasztott fogamzásgátlási módszer. Panaszainak enyhítését, kezelését azonban mindeképp bízza orvosra, az otthoni kezelés ebben az esetben sokszor ront a helyzeten.

        Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász 


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-26 21:41:29; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: