• Terhességi toxin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T Orvos! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz. A párom 36. héten volt a terhességgel. Az utóbbi időben elkezdett keze lába vizesedni, vérnyomása megemelkedet. A vérvétel alkalmával kiderül, hogy a májfunkciós értékei rosszak. Múlt héten tovább romlott az állapota, már a gyomra is fájt és gyomorsavra panaszkodott illetve elkezdett hányni. A véreredményei tovább rosszabbodtak. Szerdán bevittem a korházba, ahol is úgy döntöttek, hogy péntek éjjel császármetszést csinálnak. A baba teljesen jól van, viszont a párom állapota megint kezd egyre rosszabb lenni. Sajnos az érzéstelenítés amit a gerincébe kapott a műtét előtt nem hatott ezért altatni kellett. Ami még érdekes lehet volt a páromnak régebbről szívzöreje, valami mitralis…. A nőgyógyász azt mondta antibiotikumot kell adni neki a műtét előtt, amit meg is kapott. Viszont amikor betolták a műtőbe az egyik orvos kérdőre vonta a nőgyógyászt, hogy tudhatná, hogy ezt nem kellett volna kapnia, mert…. És nem halottam jól de a májára hivatkozott pont. Műtét után egy csövet kapott a hasába amin tisztulhatott. Elég sok véres „víz „ folyt ki, ma kivették a csövet, de még mindig folyik neki. És elkezdett puffadni is a hasa, olyan mintha még mindig bent lenne a baba. És a közérzete is egyre rosszabb. Elképzelhető hogy az antibiotikum amit kapott okozza ezt a rosszullétet a májával kapcsolatosan?. És bár szubjektív, de én a szeme fehérjén úgy látom elkezdett sárgulni. Bár azt mondták, hogy a véreredményei javulnak, de a vérnyomása ismét elkezdett emelkedni. És infúziót kap megint és enni sem ehet. Tudom nagyon nehéz okosat mondani a leírtak alapján, mivel leleteket nem tudok mutatni. Várom válaszát Köszönettel Krisztián

        Dr. Deli Tamás válasza a terhességi toxaemia témában

        Kedves Krisztián! A leírt betegség a terhességi toxaemia (preeclampsia), illetve esetleg annak egyik súlyos formája, az ún. HELLP syndroma. Általában a szüléssel megoldódik, a tünetek, laboreredmények javulnak, de a gyermekágyas időszakban néha átmeneti rosszabbodás is jelentkezhet. Valószínűleg ez a betegség, nem pedig bármiféle antibiotikum (aminek egyébként a pontos nevét nem írta meg) okozná, illetve okozta volna a tüneteket. A puffadás, véres váladékozás a csövön (dainen) keresztül egy adott mértékig normális egy nagy hasi műtétet követően, és a császármetszés ide tartozik. A normális mértéket túllépő tünetek akár műtéti szövődményt is jelezhetnek persze, ezeknek a jeleknek a felismerése a feleségét mindennap, sőt, talán naponta többször is vizitelő nőgyógyász kolléga dolga, bízzon az ő tapasztalatában és szaktudásában. Az mindenképpen jó jel, hogy a májfunkciós laborparaméterek javulnak, várhatóan rövidesen csökkenni fog az ödéma és a vérnyomás is (ha még eddig nem történt meg). Tudom, hogy ilyenkor az ember nagyon aggódik és szeretne mielőbbi gyors javulást látni. Tudnia kell azonban, hogy ebből a betegségből a gyógyulás 1-2 hétig is eltarthat, de még utána is gyenge a kismama, hiszem megoperálták, éppen véget ért a terhessége, kimeríti az újszülöttel való foglalkozás stb. Ezért próbáljon meg minél kevésbé aggódni. Kitartást és jó egészséget kívánok, a gyermekhez pedig sok boldogságot. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. november 28., 16:21; Megválaszolva: 2010. december 02., 20:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: