• hyperplasia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dorkotnő! Évek óta a hyperplasia nevű "problémával" kínlódom, ami nem túl kellemes. A nőgyógyászom csak egyfajta kezelést javasolt, mely hormontartalmú gyógyszer. A problémám ezzel az, hogy a szervezetem a sajét hormonommal úgy ahogy meg van, de ha plusz hornmon kerül a szervezetembe akkor trombozissal reagál. Már 2 trombozison túl vagyok,így nem merem megkockáztatni a harmadikat. Volna valami más megoldás?

        Dr. Deli Tamás válasza a hyperplasia témában

        Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz tudnom kellene az orvosilag precíz szövettani diagnózist. A méhnyálkahártya hyperplasia különböző szövettani formái 1%-tól 80% esélyig terjedő skálán alakulhatnak át rákká, a kezelés is a szövettantól függ tehát. A lehetőségek mindenesetre a következők (feltéve, hogy azért nem ajánlottak eddig műtétet Önnek, mert a szövettana nem a rosszabb fajtákból való): - A legkézenfekvőbb: a többször, hormonkezelés ellenére visszatérő hyperplasia kezelése a méheltávolítás. Különösen, hogy 40 éves és feltehetően gyermeket már nem szeretne. - Hormonkezelés és endometrium biopsziák (méhkaparás) folytatása. A gesztagéntől, amit kap (Provera, Norcolut vagy hasonló) NEM lesz trombózisa, azért másik hormon felel. - Ha a hormonkezelés eredményes és ismételt biopsziák már nem szükségesek, tartós megoldásnak a hormontartalmú spirál is szóba jön. Mindenesetre leírása alapján a méh kivétele tűnik a következő (és egyben a kérdést végleg megoldó) lépésnek. Tisztelettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. november 02., 17:53; Megválaszolva: 2010. november 08., 06:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: