• vulvar vestibulitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Véleményét kérem a gyakorlatilag 20 éve fennálló, eddig megoldatlan hüvelybemeneti fájdalmam kezelésével kapcsolatban. Sajnos életem során csak az iker fiaim születését követő 3 évben váltam – minden kezelés nélkül, talán a terhesség alatti vagy utáni hormonváltozások következtében – spontán tünetmentessé, ekkor tapasztaltam meg, hogy milyen lenne az életem mind pszichésen, mind fizikálisan, ha sikerülne megoldást találni a betegségemre. Őszintén szólva ekkor éreztem életem során először fizikailag erős szexuális vágyat, amely előtte is és a betegség kiújulása óta is inkább csak fejben van jelen, nem úgy, mint a tünetmentesség alatt, testi vágyként és a szexet sem tudom természetesen élvezni a folyamatos fájdalom miatt, bár szerencsére kivételes kapcsolatban élek, férjem tud a problémámról, szeret, így minden együttlétünkkor átélem az orgazmust, akár többször is, de szörnyű fájdalmak mellett, a hüvely(bemenet) érintése szörnyen fáj, ég, végig szenvedek, még utána is sokáig. A fájdalom szex nélkül is jelen van egész nap, minden nap (ha leülök, felállok, lehajolok, tampont használok, vizsgálnak stb.). Amikor abban a három évben nem voltam beteg, akkor mindez nem jelentkezett, sőt a szexuális együttlétkor olyan kellemes érzést tapasztaltam – 29 éves koromban először… - a hüvelyemben, ami elmondhatatlan, és nagyon hiányzik. A kiújulást egy hüvelyi bakteriális (?) fertőzés előzte meg, amelyet sorozatos antibiotikum kúrával kezelt az orvosom, a fertőzés elmúlt, a kiújult fájdalom felerősödve megmaradt. Azóta már számos nőgyógyásznál, belgyógyásznál, homeopátiás orvosnál jártam, eredménytelenül. Endokrinológusnál még nem voltam, mert nem akartam hormonokat szedni, de most úgy érzem, hogy megtenném, ha esetleg ennek révén meggyógyulhatnék, bár sajnos igazán nem bízom ebben, de nem adhatom fel. Talán fontos információ, hogy a menstruációm fiatalabb koromban teljesen rendszertelen volt, most rendszeresebb, de kb.50 napos ciklusaim vannak, nehezen estem teherbe, PCOS miatt laparoszkópos műtétem volt, utána sikerült teherbe esnem, fogamzás gátló tablettát a terhességem előtt szedtem 10 évig, és a férjem volt eddig az egyetlen szexuális partnerem. Segítségét kérném, hogy hová fordulhatnék, ahol esetleg segíteni tudnának a gyógyulásban. Válaszát köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a vulvar vestibulitis témában

        Tisztelt Kérdező! Leírása alapján a vulvaris vestibulitis nevű betegség valószínű. A betegség a hüvelybemenet hátsó részének pontosan nem ismert okból kialakuló túlérzékenysége, fájdalmassága. Ennek kezelésében gyógyszeresen segíthetnek anxiolitikumok, antidepresszánsok, illetve jó eredményeket láttak a gabapentintől (Gabagamma). Műtétes kezelése az érintett terület kimetszése (vestibulectomia partialis). Ezen kezelésekkel kapxcsolatban keresse fel nőgyógyászát, pl. a gyógyszerek felírása céljából. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. november 01., 20:40; Megválaszolva: 2010. november 04., 00:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: