• Pap teszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur,Doktorno, OKtober elejen voltam nogyogyaszati vizsgalaton,panaszokkal,ahol kiderult ,hogy herpes genitalisom van.Kaptam Acyclovirt,es levettek a citologiamat is.Figyelmeztettek,hogy valoszinuleg meg kell ismetelni a kenetvetelt,a fertozesem miatt.Ma kaptam egy levelet,amiben az all,hogy abnormalis az eredmenyem,bovebben ASCUS,Ismeretlen eredetu atipikus sejtek.Visszarendeltek fel ev mulva kontrollra.Telefonon probalkoztam bovebb infot szerezni,annyit mondtak hogy valoszinu a herpeszem fennallasa miatt volt ilyen a teszt.Evek ota nem elek Magyarorszagon,es nem tudom mit jelent ez az ASCUS.Szeretnek megnyugodni,hogy ez nem rakelozo allapot?33 eves vagyok,16 eves koromtol evente mentem otthon rakszuresre,mindig P2 volt.Kerem,segitsen nekem hogy megertsem ezt a leletet.Nagyon ideges vagyok miatta. Koszonettel elore is,Szonja

        Dr. Deli Tamás válasza a méhnyak rákszűrés témában

        Kedves Szonja! Ne izguljon, nincs rá oka. Az ASCUS (atypical squamous cells of undetermined significance) a legenyhébb eltérés a méhnyak citológiában. A látott képből a citológus nem tudja megmondani, hogy pl. egy enyhe gyulladás vagy a méhnyaksejtek abnormális átalakulása van jelen, ezért kell az ismétlés 6 hónap múlva. Az esetek 68 %-ában minden egyéb kezelés nélkül, spontén regresszió (azaz a normál állapot helyreállása) következik be. Ebből az elváltozásból 24 hónap alatt is csak az esetek 0,2%-ában alakul ki méhnyakrák (de erre nem kerül sor, hiszen ezt a 6 hónap múlva megismételt mintavétel még jóval a daganat előtt előrejelezné). Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 28., 21:47; Megválaszolva: 2010. november 03., 22:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: