• 6 havi fogamzásgátló tabletta kérdése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor! Nekem mindig 3x21-es adagot írnak fel fogamzásgátlóból és nem jó, hogy 3 havonta csak gyógyszer feliratás miatt kell mennem nőgyógyászhoz a kórházban. Minek kell ahhoz lennie, vagy mit kell tenni, hogy 6x21-es vagy esetleg, mert láttam ilyen is van 13x21-es filmtablettát írjanak fel receptre. Én már több mint 2 éve szedem ugyanazt a fogamzásgátlót. A másik kérdésem az volna, hogy mire írnak fel magasabb hormontartalmú tablettát, milyen esetekben? Üdvözlettel és köszönettel

        Dr. Deli Tamás válasza a fogmazásgátló tabletta témában

        Tisztelt Kérdező! 1. A jelen szabályozás szerint 3 havi gyógyszer írható fel. Én még nem láttam 13 havi kiszerelést, de mivel fogamzásgátló szedése mellett kimondottan fontos az évenkénti (12 hó) nőgyógyászati vizsgálat - mert pl. a méhnyakrák-megelőző állapotok gyakoribbak, mint nem szedőkben; mert magas vérnyomást okozhatnak; mert májbetegséget okozhatnak stb. -, ezért nem is tartom praktikusnak. Arról nem beszélve, hogy ha az 1-3. hónapban vérzészavar jelentkezik mellette és váltani szükséges, a fennmaradó 10 havi adag árát kidobta. 2. Magasabb ösztrogéntartalmút pl. hüvelyszárazság, visszatérő folyás, petefészekciszta, antiepileptikum-szedés stb., gesztagéntúlsúlyosat pl. mellfeszülés, endometriosis stb. esetén írunk. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 21., 19:27; Megválaszolva: 2010. október 25., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: