• Méhszáj seb-Candida

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Lassan egy fél éve kellemetlen, hol túros, hol nem, sárga színű hüvelyi folyásom van. Januárban hólyaghurut gyulladásom volt, amivel párhuzamosan alakult ki ez a bizonyos hüvelyi folyásom. Nőgyógyászt kerestem föl, aki tájékoztatott, hogy valószínű a hüvelyi folyásom a gyulladáscsökkentő kezelés eredményeként lépett fel.Gyógyszert írt fel, mely a kezelés ideje alatt megszüntette a tüneteket, majd ennek abbahagyása után ismét előjött a kellemetlen, darabos hüvelyi váladék. Ismét nőgyógyászhoz fordultam, aki újból hüvely kúpot írt, és szájon szedhető tablettát. A folyás ennek ellenére sem múlt el, míg nyáron ismét nőgyógyászhoz mentem,aki megállapította, hogy candida albicans nevezetű hüvely gombám van. Elkezdetem diétázni, ismét hüvelykúpot kaptam, immunrendszer erősítő és gombaölő készítményeket(béres csepp, greff kivonatú cseppeket).Most már a harmadik hónapja, hogy a szigorított diétát végzem és semmi látszata annak, a tünetek nem enyhültek. Ma ismét nőgyógyásznál voltam, aki megállapította, hogy méhszáj sebem van.Hüvelyváladékot vett, amit tenyésztési vizsgálatra vitt. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mennyire súlyos a helyzetem? Mi lehet az oka annak, hogy 3hónap szigorú diéta után nem sikerül a candida gombát kiűzni a szervezetemből? Tenyésztés során mit tudnak még megállapítani? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Herman Tünde válasza a nőgyógyászati fertőzés témában

        A tenyésztési vizsgálat nagyon fontos az Ön esetében, megállapítható ezzel, hogy a Candidán kívül van e esetleg más kórokozó is. Sőt szexuálisan terjedő fertőző betegségekre: Ureaplasma, Clamydia és HPV-re is történjen szűrés. A méhszájon talált elváltozás valószínűleg a gyulladások következménye. Amennyiben megvan a tenyésztés eredménye és kezelése, a partner kezelése is, szükség lesz a hüvely saját flórájának visszaállításra: Gynoflor hüvelykúppal, majd hetente 1x-2x bórsavas hüvelykúpot vagy Vita-gyn nevű hüvelykrémet kellene használnia az újabb fertőzés megelőzésére, ha ezek rendben megtörténnek garantált a gyógyulás.


        Dr. Herman Tünde
        Szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Herman Tünde

        Kérdés: 2010. október 19., 13:26; Megválaszolva: 2010. október 21., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: