• női hormonok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! A gesztagén, progesztogén, progeszterin, progeszteron, sárgatesthormon és a többi hasonló nevű mind ugyanannak a hormonnak a neve? És az ösztrogén egyenlő a tüszőhormonnal? Ugyanis ahogy olvasok a fogamzásgátlásról, már kicsit összezavarodtam ez miatt. Van különbség köztük? Olyan a különbség, mint pl. a szulfid és a szulfát között, hogy valójában teljesen eltérő vegyület mind a kettő? Vagy csak a nevük ilyen más?

        Dr. Deli Tamás válasza a női hormonok témában

        Tisztelt Kérdező! Igen-igen leegyszerűsítve: A tüszőhormonok = ösztrogének 3 vegyület (ösztron, ösztradiol, ösztriol), más hatáserősségűek, az ösztriol a méhlepényben termelődik, a másik kettő leginkább a petefészekben (nem kizárólag). Progeszteron = progeszterin = sárgatesthormon. Ez gesztagén=progesztagén hatású hormon, de gesztagén (a progeszteronnal analóg hatású) számos mesterséges vegyület is van. A fogamzásgátlókban nem természetes ösztrogén és nem természes gesztagén van, hanem ezek szintetikus analógjai (ösztrogénanalóg: etinil-ösztradiol, illetve ösztradiol-valerát; gesztagénanalóg: nagyon sokféle vegyület). Az életet bonyolítja, hogy a gesztagénanalógoknak nemcsak gesztagén, hanem mineralokortikoid és androgén hatása is van, ez segít a fogamzásgátlók működésének megértésében, de sokkal bonyolultabbá is teszi a képet. Dióhéjban ennyi, remélem, nem vette el teljesen a kedvét - mindenesetre jó, hogy van, aki ennyire tudatosan igyekszik tájékozódni a fogamzásgátlószedés elékezdése előtt. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 07., 06:18; Megválaszolva: 2010. október 11., 17:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: