• ajánlatot kérek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lányom 20 éves. Kb. másfél éve vannak panaszai melyek a következők: Szeretkezés közben fellépő alhasi szúró fájdalom, utána vérezgetés. Kb. fél év elteltével havonta visszatérő csípő fájdalmas vizelés, melyek maguktól 2-3 nap alatt elmúlnak. 2 különböző nőgyógyász mondta, hogy minden rendben, nincs gyulladás. Ezután két különböző nőgyógyász szerint krónikus kismedencei gyulladása van. Egyedül az augmentin 625+naphrosyn 250 párosítás használt. Azóta kapott Dalacint, Cifrant, Supraxot. Ezek közül egyik sem használt neki. Ahogy telik az idő, egyre pokolibban fáj neki a szeretkezés. Hüvely UH negatív, Clamydia, Ureaplasma,Micoplasma neg. Vizelettenyésztés neg. Alaposan ki kellene vizsgálni, csak nem tudom kihez forduljak! Tudna valaki segíteni? (magánrendelésre sajnos nincs pénzünk)

        Dr. Deli Tamás válasza a fájdalmas szex témában

        Tisztelt Kérdező! Kizárandó még a leírtak mellett az endometriosis (CA-125 a fentieken kívül), illetve korábbi fertőzés (akár Chlamydia, ami már nincs jelen az antibiotikumok miatt) vagy műtétek (erről nem írt, pl. petefészekciszta, vakbélműtét) miatti kismedencei összenövések, ezek felderítése szükség esetén laparoscopos műtéttel lehetséges. Emellett ajánlom figyelmükbe, amit korábban egy hasonló kérdésre írtam válaszul, idemásolom Önöknek: A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt). A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 05., 19:25; Megválaszolva: 2010. október 11., 17:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: