• Menstruáció előrehozatala

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Dieneille fogamzásgátlót szedek. Előrehozhatom úgy a menstruációm, hogy az utolsó szem amit beveszek az a 17. szem(ez egy vasárnapi nap) utána tartok egy 4 napos szünetet és pénteken a megszokott időpontba kezdem el szedni a következő levél gyógyszert? Ilyenkor a gyógyszer ugyanúgy fog védeni? Köszönettel: Kitti

        Dr. Deli Tamás válasza a menstruáció eltolása témában

        Kedves Kitti! Megvonásos vérzést a leírt módon elő lehet idézni, azonban a ciklus felborul, a következő ciklusban az esetleg meginduló peteérés miatt a védettség nem megfelelő. Inkább a ciklus megnyújtása a járható út, ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmébe a Dienille betegtájékoztatóját, ennek releváns részét idemásolom: "A menstruáció időpontjának késleltetése Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a Dienille csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a gyógyszer szedését. A második csomagban levő gyógyszereket felhasználva a csomag kiürüléséhez szükséges ideig (vagy szükség esetén ennél rövidebb ideig) késleltetheti a menstruációt. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második csomag kiürülése után tartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a készítmény szedését. Mi a teendő, ha meg akarja változtatni a havi vérzés kezdetének napját? Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse le (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, illetve pecsételő vérzés jelentkezhet." Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 03., 18:19; Megválaszolva: 2010. október 11., 16:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: