• Meddig életképes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ÚR! Azt szeretném tudni, hogy mennyi ideig életképesek a hímivarsejtek? Ha bőrre kerülnek ( például a kézfejre) és ott megszárad a sperma, akkor életképesek maradnak a hímivarsejtek, és ha igen akkor meddig? Vagy csak akkor tudnak megtermékenyíteni, ha benne vannak a még folyékony spermában? Tehát egy kézre rászáradt spremiumból csupán külső simogatás által be tud jutni a hímivarsejt a méhbe? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a sperma témában

        Tisztelt Kérdező! A női nemi traktusba (hüvely, méh, méhkürt) jutott spermium 48-72 órán át élet- és megtermékenyítő képes. A kézre száradt sperma életképességét nem hiszem, hogy különösebben vizsgálták volna, de nyilván sokkal kevesebb, mint a testben levőé, úgy gondolom, pár óra alatt irreverzibilisen károsodhatnak. Mindenesetre kézre száradt sperma jelenlétében történő külső simogatással kétlem, hogy teherbe lehetne esni. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. október 03., 09:38; Megválaszolva: 2010. október 11., 16:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: