• Mirena

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! 42 éves vagyok, két gyermekem van. Nagyon sokáig tablettát szedtem, ami a vége felé aurás migrént okozott. Orvosom 4 éve hagyományos spirált tett fel. Nagyon rossz tapasztalatokkal tűrtem eddig: rövid ciklus, egy hét menses, nem kevés vérzéssel, gyakori hüvelygyulladások hol ezért, hol azért, már a strandra sem mertem menni, mert azonnal össszeszedtem valami bacit, amit utána alig tudtunk kikezelni. A méhszájon "másszínű hám van" és enyhe folyásom mindig volt , talán pont ebből kifolyólag. Együttlét után pedig másnap! fájt a hasam, volt hogy pecsételtem is. Orvosom azt mondta, ez természetes mellette, és ha "amúgy" bevált, tartsam meg. Másik orvost is megkerestem, aki azt tanácsolta, hogy amúgy is 4 éves már, és Mirenára le kellene cserélni. Hallgattam rá, levette a régit a múlt hónapban és már fel is tenné a Mirenát a következő mensikor. Nem is a pecsételgetéstől tartok, hanem inkább attól, hogy visszatér a migrén, ami iszonyat volt. Az orvos szerint nem fog, mert helyileg hat, és kevés jut a véráramba. A tájékoztatón annyi elrettentő dolog van még a migrénen kívül, a libidócsökkenéstől kezdve a fejfájáson át a hasi fájdalmakig, hogy most igen kétségbe vagyok esve, hogy mitévő legyek. Sajnos az óvszert a férjem sem , és én sem szeretem. Szeretném megkérdezni a véleményét. Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a aurás migrén, fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! A számos felsorolt mellékhatástól ne ijedjen meg, az minden gyógyszeren szerepel. A Mirena nagyon jó eszköz. A fogamzásgátlók alkalmazására vonatkozó legfrissebb (2010. május legvégi) WHO és CDC ajánlás szerint aurával jelentkező migrén esetén a Mirena használatának elkezdése életkortól függetlenül az 1-től 4-ig terjedő skálán 2-es szinten javasolt, ami azt jelenti, hogy az előnyök és kockázatok mérlegelése után inkább az előnyök felé billen a mérleg nyelve, a Mirena használata nem ellenjavallt. Más kérdés, hogy ha a migrén kifejezetten a fogamzásgátló szedése mellett jelentkezett, én nem biztos, hogy megkockáztatnám ennek a módszernek a használatát. Az is igaz viszont, hogy a hatóanyagból (levonorgestrel) valóban kevesebb ju a keringésbe, mint ha szájon át szedné. Mindezeket megfontolva érdemes orvosával együtt dönteniük. Üdvözlettel,


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. szeptember 29., 14:14; Megválaszolva: 2010. október 03., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: