• Polip miatti újbóli biopsziát javasolnak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten írtam a Tisztelt Doktor Úrnak problémámról,méh poloppal kapcsolatban.Elnézését kérem,hogy hiányos volt a diagnózisom ismertetése,de sajnos külföldön,görög nyelv területen tartózkodom,és a kézhez kapott leletemet,nem tudtam jobban értelmezni.Próbálatm egy kicsit pontosítani a hiányosságokon,remélem sikerült. A szövettani lelet:komplex polip.Jelleme:endometrium hiperplázia polip.Felépítése:sok mindent tartalmazó polip.Ez a kifejezés szószerint így szerepelt a zárójelentésben sintetic szó alatt.Egy nagyon kis része tartalmazott adenia(adenomatosa?(részt.Állítólag ez a veszéllyes,és emiatt fognak ismételni biopsziát áprilisban. Itt csatolnám az előzőleg írt levelemet.Nem tudok megfelelően konzultálni kezelő orvosommal,ezért is nagyon fontos lenne számomra felvilágosító válasza.Tartok attól,hogy esetleg hírtelen rákos elfajulás jelenik meg,és elkések a kezeléssel.Ebben az esetben inkább vállalnám a méh eltávolítását,bár még nincsen gyermekem és a későbbiekben szeretnék vállalni. Előző levél,a feltett számomra fontos kérdésekkel: Szakértői véleményét szeretném kérni.Az idén töltöttem be 36.életévemet.Ez év márciusában méhtest polipot diagnosztizáltak nálam,amit még ugyanabban a hónapban műtéti úton eltávolítottak. A szövettani eredmény:Sintetic hiperplasia polip(iperplastici polipos) A kezelő orvos vélemenye szerint,nem ez a legjobb indulatú polip.Ráadásúl hormon problémákra és HPV vírus jelenlétére utalójeleket is mutatott a szövettan.Két évvel ezelött az egy rákszűrés HPV vírust mutatott ki nálam,de az azóta megismételt pap tesztek nem igazolták a vírus jelenlétét(az idén két alkalommal is megismételték a vizsgálatot nálam,de az eredmény negatív volt,és múlt évben is ugyanennyi alkalommal negatív volt a teszt.).Sajnos méhszájsebem is van,ami miatt nagyon aggaszt a vírus esetleges jelenléte.Az orvos azt ajánlotta,jövő év marciusában,meg kell ismételni a szövettani vizsgálatot,biopsziát kell végezni.Egyébb kezelésben egyenlőre nem részesülök.Azóta nincsen nyugodalmam,nagyon félek attól,esetleg rákos elfajulás alakul ki nálam.Kérdésem elsődlegessen az lenne,van-e erre reális okom?Illetve mit tehetek prevenció gyanánt,ennek megelőzése érdekében?Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni,és milyen időközönként?Illetve mit kell tudni erről a polip féleségről amit nálam diagnosztizáltak,miért,mitől roszabb indulatú ez a többinél?Rákos elfajulást mutathat esetleg eltávolítása után is?Mennyi idő alatt alakulhatnak ki újra? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:L.Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a méhnyak polyp témában

        Tisztelt Andrea! Bár még mindig nem derül ki, atípiával vagy anélkül van a hyperplasia (ez a további kezelés szemponjából fontos), feltehetően mindent egybevetve Önnél atípia nélküli koplex endometrium hyperplasia áll fenn, régi néven adenomatosus endometrium hyperplasia. Ennek rosszindulatú elfajulási esélye 3%. A pár hónap múlva ismétlendő biopszia helyes eljárás, de addig Önnek feltétlen gesztagén hormon kezelést kellene kaspni, ez segít a kóros méhnyálkahártya sorvasztásában. Ezt próbálja orvosával megbeszélni, ez se nem drága, se nem bonyulult kezelés. A méhnyak cytologia és HPV eredmény jelenleg nem releváns, de ha HPV gyanú van, célzott HPV kimutatást kellen végezni. Üdvözlettel,


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. szeptember 28., 19:35; Megválaszolva: 2010. szeptember 29., 21:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: