• Terhesség+vesekövesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Veseköves beteg vagyok tavalyi éven 4x görcsöltem be és spontán távozott 6db Ca-oxalát kövem, az idén szep.12-15 is 2 távozott. Ezalatt 1-2 nap i.v és musc. is kapta 2x Algopyrin, No-Spa, B6 vit. Majd Ralgen és No-Spa forte-t. Ma (10.09.24) derült ki, hogy kb. 4-5 hetes terhes vagyok. Mennyire jelentenek veszélyt a magzat egézséges fejlődésére ezek a gyógyszerek? Valamint ezek a kövek folyamatosan termelődnek és mennyire veszélyes egy következő görcs?

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség, vesekő témában

        Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek miatt ne aggódjon, a leírt esetben az említett gyógyszerek biztosan nem ártottak az embryónak. A vesegörcs és ismételt kőképződés esélye a terhesség alatti vizeletpangás miatt (aminek hormonális és mechanikus oka is van) fokozott. Nagyon sok folyadékot fogyasszon (napi >3 liter), esetleeg érdemes ultrahanggal ellenőrizni a veseüregek tágasságát, ha valamelyik oldalon tágulatot találnak, a vesetorna, ellenoldalra fekvés csökkentheti a pangást. Ennek azonban inkább pár hónap múlva lesz jelentősége, amikor a méh már nagyobb. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. szeptember 25., 17:57; Megválaszolva: 2010. szeptember 29., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: