• hüvelyi fertőzés terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ÚR! Férjemmel idén februárban Bükfürdőn töltöttünk egy hétvégét, és az eljegyzési gyűrű mellett egy plusz ajándékkal tértünk haza! gombás, bakteriális és herpesz fertőzést kaptunk! engem sikeresen kikezeltek, és úgy nézett ki, hogy a férjemet is! néha előjöttek neki tünetek (égő, csípő érzés vizeléskor, néha véres vizelet stb.) és mindig mentünk vizsgálatra! minidig mindenfélére kaptunk gyógyszert a clamydiától a húgyúti fertőzésig! azt mondták, hogy semmi baja nincsen! a kenetvétel nem mutatott ki se vírust, se gombás, se bakteriális fertőzést! a vizeletvizsgálat, tenyésztés szintén semmit! volt, hogy jobban érezte magát, volt, hogy nem! közben teherbe estem! és mivel azt mondták, hogy semmi baja és voltunk együtt védekezés nélkül! az utóbbi hétben annyira megerősödtek a panaszai, hogy felkerestünk egy másik urológust, aki megállapította, hogy vszínű valamilyen bakteriális fertőzés állhat a dolog hátterében, amely kezeletlenség miatt felpuhította a prosztatáját! én közöltem a nőgyógyászommal a problémát, kenettenyésztést fognak végezni! a férjemtől vettek vizelet mindtát prosztatamasszázs után! a nőgyógyászom a rutinvizsgálat során, azt állapította meg, hogy gomba biztos hogy jelen van a hüvelyemben, mert túrós folyást tapasztalt! Kérdésem a következő lenne! Bár még nincsenek meg a vizsgálati eredmények, de érdekelne, hogy bármilyen bakteriális vagy gombás esetleg vírusos fertőzés árthat-e a babának, illetve lehet-e ezeket terhesség alatt kezelni? Vagy a babát védi a méh, a magzatburok, és inkább csak a szülés során okozna ez gondot? Bár gondolom ez a betegség természetétől is függ! 22 hetes terhes vagyok! Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyfertőzés témában

        Tisztelt Kérdező! A terhesség 22. hetében az említett fertőzések kezelhetők lokálisan (hüvelykúpokkal), de kigyógyulni nehéz, mert a terhesség immunszupprimált (immungyengített) állapot, a kismamák jelentős hányada szenved a hüvelyfolyástól. Ha B típusú Streptococcust találnak a hüvelyben, azt antibiotikummal (penicillinnel) ki kell kezelni legkésőbb a szülés alatt, mert a szülés közbeni átjutás révén az újszülöttnél okozhat súlyos fertőzést. De ezt nőgyógyásza nyilván el fogja részletesen mondani. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. szeptember 24., 10:13; Megválaszolva: 2010. szeptember 26., 18:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: