• Terhesen koncert

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! A feleségem állapotos, jelenleg a 6. hetében van. A nőgyógyásza azt mondta, hogy a koncertek veszélyesek lehetnek a magzat számára, mert az erős basszushangok összenyomják a sejteket. Ezt mi nem tudtuk korábban, és a 4. és 5. hetében összesen 4 rockkoncerten voltunk, ebből 3 nagykoncert volt, a negyedik pedig kisebb, de erős hangosítással és zárt térben volt, a hangfal előtt hallgattuk a zenét. Milyen károsodást okozhat ez a magzatban? Mire számíthatunk? Mit tegyünk? Válaszukat előre is köszönjük! Tisztelettel: Rockrajongó Egy aggódó leendő apa.

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség, koncert témában

        Tisztelt Kérdező! Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni. A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír. Az, hogy nagy hangerő mutációt okozna, és ilymódon eredményezne magzati rendellenességet, nem valószínű. Az Ön által említett "sejtek összenyomása" kicsit nehezen értelmezhető. Mindenesetre egy olyan korai terhességben, amit említ, specifikus hallórendszer még nincs, így legfeljebb vetélésben nyilvánulna meg a káros hatás, de ennek sem nagy az esélye. Ilyesmi nyilván Önökkel sem történt. Tehát szerintem ne aggódjanak, viszont a terhesség alatt az igen nagy hangterheléssel járó helyzeteket érdemes kerülni, egy hangosabb koncert esetén a kismama semmiképpen ne a hangfal előtt hallgassa a zenét (rockkoncerten a hallgatóság meglehetősen aktív mozgásokra is képes, arra is figyeljenek, hogy felesége nehogy elessen, megüsse magát - szóval csak óvatosan mindennel!). Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. szeptember 05., 15:12; Megválaszolva: 2010. szeptember 12., 18:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: