• Menstruációs zavar, hormonvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az utóbbi pár hónapban teljesen rendszertelen a menstruációm. Egy hónapban kétszer is megjött, illetve közti vérzésem is volt. Nőgyógyászhoz fordultam, aki hormonvizsgálatra küldött. Vér ill. vizelet vizsgálatra is. Ezt a menstruációm első napján végezték el. Kettő értéknél találtam + jelet. Az egyik az MCHC-VVT HGB KONC.: 361,0 g/L, a másik az FSH: 20,485 mIU/ml. Nagyon szeretnénk a párommal már kisbabát, de most a nőgyógyászom azt javasolta, hogy fél évig, de akár 1 évig is szedjem a DIANE 35-öt, hogy a hormonszint beálljon. Ön tud esetleg más megoldást javasolni? Illetve milyen eséllyel indulunk gyermekvállalás terén? Természetes úton mennyi az esélyünk? Üdvözlettel

        Dr. Deli Tamás válasza a rendszertelen menstruáció témában

        Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírt laborparaméterek csak minimálisan térnek el a normál értékektől, nem hiszem, hogy különösebb jelentőségük van, egy hónappal később megismételve már könnyen lehet, hogy a normál tartományban lennének. A pár hónapja jelentkező közti vérzésnek sem biztos, hogy különösebb jelentőséget kell tulajdonítani, ha nem aggasztó a mértéke. Ha minden egyéb laborparaméter rendben volt és semmi egyéb panasz vagy eltérés nem állt fenn a vizsgálat során, nem tudom, miért írtak Önnek antiandrogén (férfihormon-ellenes) készítményt, erre valószínűleg orvosa tudna válaszolni. Ha épp terhességet szeretne, ennek nem feltétlen a fogamzásgátló indítása a legjobb módja. Azt érdemes lenne megtudni, van-e peteérés (ébredési hőmérséklet, LH-teszt, progeszteronszint a ciklus második felében, ultrahangos petesejtellenőrzés), ezek fényében lehetne a továbbiakat eltervezni. A vérzést is rendezheti (ha magától nem oldódik meg) és a terhességet is segíti, ha ovulációindukció történik, ha esetleg nincs peteérés. Ezektől a vizsgálatoktól és a ciklus rendeződésétől is függ a teherbeesés esélye, mindenesetre Diane mellett igen csekély, hisz ez fogamzásgátló hatású szer. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. augusztus 30., 20:03; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: