• Endometriosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Két nővérem szenved az endometriosis miatt, természetes úton egyikőjüknek sem lehet már gyermeke, és attól tartok hogy nekem is hasonló problémám lesz. Ezért szeretnék érdeklődni, hogy létezik-e valamilyen mód amivel korán fel lehet ismerni a betegséget, mert tudom hogy az ultrahang már csak a cystákat mutatja ki, és félek akkor már késő lesz. Az én tüneteim: szex okozta görcs, de csak a ciklusom bizonyos szakaszában, illetve ilyenkor kisebb vérzés. Jelenthet ez endometriosist? A menstruációm viszont rövid és csak kis fájdalommal jár, amióta szedem a diane 35-öt. Kérem azt is írja meg, hogyan előzhetném meg ezt a bajt, ha esetleg még nem jelentkezett. Segítségét előre is köszsönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a endrometriosis témában

        Az endometriosisról tudni kell, jóindulatú, de igen makacs betegség, s valóban megfigyelték a családon belüli halmozódást is, de öröklődése nem bizonyított. Sajnos a diagnosztikája is igen nehézkes, így nehéz korán felismerni. Legfontosabb diagnosztikus lehetőség az orvos kezében a laparoscopia. Ennek során láthatók csak a kisebb elváltozások, melyek igen heves tüneteket tudnak produkálni. Ezen beavatkozás során lehetőség van szövettani minta vételére és az endometriosisos szigetek eltávolítására is. A kérdező által leírt tünetek megfelelhetnek az endometriosis kórképének. A leggyakoribb a női menstruációs ciklussal járó fájdalom, a közösüléskor jelentkező alhasi szúró jellegű görcsök. Mai álláspont szerint nincs semmiféle módszer, amivel megelőzhető lenne ez a kórkép, de az immunogenitásnak van szerepe a kialakulásban. Úgyhogy az immunrendszere erősítése csak hasznos lehet.

        Dr Szilvási Ferenc nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-17 21:59:15; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: