• Összetett probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő/úr! 19 éves tanuló lány vagyok. 9 hónapja szedek fogamzásgátló gyógyszert. Először egy Belara nevűt, de mivel az nem vált be, így áttértem a Volinára. A gyógyszer rendszeres szedése mellett is rendszertelen a menstruációm. Előfordult hogy a 17. gyógyszernél jelentkezett a menstruációm, de olyan is, hogy a 9-nél. Ilyenkor a gyógyszer hatása mennyire érvényesül? vagy egyáltalán nem? Ez mitől fordulhat elő? Eközben akadt egyéb egészségügyi problémám, a háziorvosom beutalt vérvételre. Az első vérvételnél a vérsüllyedésem 28 lett a másodiknál viszont már 42. A fogamzásgátló gyógyszer mennyiben hathat erre az értékre? A második problémám az lenne, hogy már 1 éve élek nemi életet, és minden alkalommal erős hüvelyfájdalmat érzek. Ennek mi lehet az oka? Előre köszönöm a segítséget!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló, fájdalmas szex témában

        Tisztelt Kérdező! Kérdésének címe pontatlan: nem összetett problémáról van szó, hanem számos (egymástól független) kérdést tett fel. A válaszok sorban: 1. Tablettaszedés során jelentkező áttöréses vérzésnél a fogamzásgátló hatás érvényesül, de a tabletta hormontartalma nem megfelelő, hogy a méhnyálkahártyát fenntartsa - orvosával egyeztetve érdemes volna többfázisú készítményre váltani. 2. A vérsüllyedés a fogamzásgátló szedés mellett fokozódhat, de ezt csak akkor szabad ennek tulajdonítani, ha az egyéb lehetséges okokat (gyulladás, tumor) kizárták. 3. A fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az a jelenség, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ennek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt). A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszálniük. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 30., 17:43; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: