• Miért nem megy ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        18 éves lány vagyok. Van egy 7 hónapos kapcsolatom és körülbelük 1-2 hónapja próbálkozunk a szex-el, de elég sok probléma merült fel. Igazából az egyetlen próbléma az, hogy nem megy a behatolás. Még a pénisz hegye sem fér be szinte. Az utolsó alkalommal is csak nagyon kis részével tudott behatolni, de akkor is olyan fájdalmat éreztem, mintha kettészakadnék. Az előjáték nem kevés, és nagyon odafigyel rám, de akkor sem működik, és sajnos nem tudom, hogy miért, esetleg még az lehet az oka, hogy nem tudok eléggé ellazulni, vagy túl szűk vagyok. Egyik esetben sem tudom, mit tehetnénk, mert az ellazulás érdekében már elég sok mindent kipróbáltunk, de akkor sem ment. Ha szűk vagyok, az pedig lassan odavezet hogy nem akarok többet próbálkozni és a végén frigid leszek. Tudna tanácsot adni, mit tehetnék? Előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a fájdalmas szex témában

        Tisztelt Kérdező! A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt). A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszálniük. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 26., 21:44; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 19:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: