• PCO szindróma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Elég összetett kérdésem lenne, ami számomra egyre aggasztóbb. 2007-ben jártam a nőgyógyászomnál, és PCO-val diagnosztizált ultrahang és vérvétel alapján a gyógyszert amit felírt nem szedtem be (Adimet) mert nagyon rosszul voltam tőle. Az értékek akkor TSH: 2,6179 mIU/L ; LH: 7,73 IU/L; FSH: 3,2 IU/L; Prolaktin: 436,8 mIU/L; Tesztoszteron: 2,82 nmol/L; DHEAS-S: 8,28 umol/L felelőtlen voltam és nem foglalkoztam vele mind addig amíg egy éve nagyon meghíztam (hirtelen) +20 kg, elkezdtem szőrösödni, állon, mellen hason, a hajam nagyon hullik, a látásom is sokat romlott. Utána olvastam és PCO tünetnek gondoltam felkerestem egy endokrinológust és a következő eredmények születtek amiket nem magyaráztak el kérem segítsen megértem mi bajom lehet és mitől fognak elmúlni ezek a szörnyű testi tünetek. Glukóz: 3,1 mmol/L; Inzulin: 12,6 mIU/L; TSH: 1,634 mIU/L; FSH: 6,0 IU/L; LH: 6,3 IU/L; Prolactin: 28,1 ng/ml; Tesztoszteron: 1,1 ng˛ml; DHEA-S: 2,9 ng/ml, többek között azt sem értem az LH/FSH arányom hogyan-mitől normalizálódott. Amit még fontos lehet a válaszhoz 9 éve pánikbeteg vagyok jelenleg 0,5 Xanaxot és Cypralexet szedek. Várom válaszát, mert már nem tudom hova fordulhatnék.

        Dr. Deli Tamás válasza a PCO témában

        Tisztelt Kérdező! A legutolsó fél mondatára reflektálnék először: ahová fordulhat, az az az endokrinológus, aki a laborokat végezte, a teendő pedig annak követése, amit ő javasolt. Az éhgyomri inzulinszintje kissé magasabb, enyhe inzulinrezisztenciára utal, valószínűleg javasolni fogják újra a metformint, emellett a cukorbetegekéhez hasonló diétát, testmozgást és súlycsökentést. Az androgénhormonok túlműködése (bár a hormonszintek nem magasabbak) miatt antiandrogén hatású szer szedése lehet indokolt. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 16., 18:20; Megválaszolva: 2010. július 23., 22:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, Ureaplasma fertőzést állapítottak meg. Úgy tudom, hogy ez szexuális úton terjed, viszont sem én sem a partnerem nem volt senki mással. Lehetséges, hogy egyéb módon kaptam...
        Tegnap előtt felelőtlenül védekezés nélkül szeretkeztünk barátommal. El is mentünk délután a 72 órás tablettáért, majd miután kiváltottam elmentem mosdóra, és időközben megjött. Ezután este bevettem a tablettát, másnap délutánra...