• Női nemiivágy zavarok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg.hu, Szerkesztőség! Sajnos engem is utolért a középkorú nők egyik legsúlyosabb, agyonhallgatott problémája, miszerint NEM ÉRDEKEL A SZEX! Olyannyira, hogy ha törvénybe iktatnák, hogy kéthavonta csak egy alkalommal lehet, akkor én örömtüzeket gyújtanék. Nagyon nagy kérdés ez számunkra, mivel már húsz éve élek viszonylag boldog házasságban, és mint azt mindenki tudja, a kiegyensúlyozott, jó párkapcsolat egyik alappillére a szex. Nem a „jó, csak siess!”, hanem az igazán jó szex. Nos, ez nálam hiányzik. Illetve nem a szex, mert férjem minden igényt kielégít, ebben a tekintetben nem lehet okom panaszra, hanem éppen ennek a vágynak a hiánya. Három-négy évig nem beszéltünk róla. Az alkalmak pedig ritkultak. Én örültem a férjem pedig szenvedett. Ez a „fordított arányosság” tavaly ősszel érte el csúcspontját. Ekkorra már vita vitát követett és nem lehetett tovább szőnyeg alá söpörni az ügyet, Mi is végigjártuk a szokásos köröket: a férjem először magár hibáztatta csendben, aztán rágalmazott, követelt, és tudj Isten még mik nem történtek. Ekkor léptem a tettek mezejére és problémámmal felkerestem a körzeti orvost, aki nemes egyszerűséggel a Viagrát ajánlotta, mondván; ez kérem, nőknek ugyanúgy használ…na, erről ennyit. Most arra keresem a választ, hogy mit tegyek? Túlsúllyal küzdök és magas vérnyomással. Ezek kéz a kézben járnak. Mindamellett ismerek pár asszonyt hasonló kaliberrel és náluk működik a dolog. Ha lehet a kemikáliát mellőzném. Most gyógyteákat keresünk és alternatív módszerekkel kísérletezünk, de tudom, hogy ez nem az igazi…Várom megtisztelő válaszukat.

        Dr. Deli Tamás válasza a libidó csökkenés témában

        Tisztelt Kérdező! A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában esetleg egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel (nem írta, vannak-e még rendszeresen vérzések, előfordul, hogy 44 évesen már nincsenek, vagy csökkennek a hormonszintek), másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok: - Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.), de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek. - Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.), ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni. - A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható. - Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el. - Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten. - A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 07., 12:49; Megválaszolva: 2010. július 16., 04:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: