• Szőrösödés és normál tesztoszterin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Most 32 éves vagyok. A menzesem 12 évesen jött meg, pár évre rá, és azóta is fokozott szőrnövekedésem van (csak) az államon. A ciklusom korábban nagyon kiszámíthatatlan volt, mára már jobb a helyzet. A ciklusom egyébként 30-40 napos, kb 7-9 napig tart, amiből az utolsó 3 -4 nap az intenzív, erős vérzés, az első 5 nap gyakorlatilag semmi. Korábban PCO-t diagnosztizáltak, de a tavalyi ultrahang nem mutatott ilyen eltérést. Sokáig Diane-t szedtem, amivel a ciklusom rendben volt és a szörnövekedés is csökkent. Az utóbbi pár évben azonban minden gyógyszer közti vérzést okozott - bár többször tartottam szünetet-, ezért több mint egy éve semmilyen hormon készítményt nem szedek. Mostanra megelégeltem az egészet, és kértem hormonkivizsgálást. A tesztoszteron értékem teljesen normális volt, viszont a progeszterin szintem rettenetesen alacsony! Erre azt mondta az orvos, hogy egy terhességet észre sem vennék, mert kilökődne a pete. Javasolt kiegészítő kezelést, de én nem szeretnék még gyereket, viszont a szőrösödés miatt Dianet írt fel, mert erre kértem valamit. Egyébként hozzátette, hogy a tesztoszterin értékem normális, így ő nem tud hozzászólni a problémámhoz. (?) 2 héttel a vérzés előtt, nagyon erős puffadás, össze-vissza evés, és mellfeszülés van jelen, amit szintén, hónapról hónapra egyre kevésbé tolerálok. Kérdésem: 1) Eltűnhet-e a PCOS? 2) Hogy lehet hogy a szőrösödés jelen van, és a labor ezt nem igazolja? 3) Hogyan függ össze az alacsony progeszteronszint a szőrösödéssel ill. a tervezett terhességgel? 4) Igen, pár éven belül szeretnék gyermeket. (25 évesen volt egy terhességem - védekezés ellenére -, amit 6 hetesen megszakítottam) Köszönettel: Sarolta

        Dr. Deli Tamás válasza a szőrösödés témában

        Kedves Sarolta! Ad 1. A PCOS a tünetek mértékétől függően javulhat akár tartósan is, mindenesetre a vele együtt járó cukor- és inzulinháztartási zavar leginkább genetikai adottság, így cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség ugyanezeken az alapokon kialakulhat későbbi életkorban, így gyakorlatilag egész élet sokán fokozott éberséget és odafigyelést igényel a belgyógyász/háziorvos részéről. Ad 2. Normál androgénszintek mellett is lehet fokozott androgénhatás, hiszen ismert olyan állapot, amikor a célszerveken a normál hozmonszint az átlagosnál (normálisnál) aktívabban fejti ki a hatását, éppen ezért lehetnek hatékonyak az antiandrogén gyógyszerek, mint pl. a Diane. Ad 3. Az alacsony progeszteronszint a menstruációs ciklus 2. felében megjelenő sárgatest nem kielégítő hormontermelését jelzi, márpedig ez a hormon (a progeszteron) szükséges a terhesség megtartásához. Ad 4. Értem. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 06., 18:14; Megválaszolva: 2010. július 10., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: