• nemi betegségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Eddig kétszer voltam nőgyógyásznál először trichomoniasis majd hülvelygomba miatt. Mindkétszer betartottam az előírtakat, meg is gyógyultam, de azóta rettegek, nehogy megint elkapjak valamit. Most menstruálok, mielőtt megjött a menzeszem kellemetlen,égő,viszkető érzést éreztem úgy egy másfél napig., félek, hogy hüvelygomba az. Nem szeretnék orvoshoz fordulni, sokan írják a neten, hogy mindig visszatér a hüvelygombájuk és hogy a különfélek kenőcsök, kúpok nem sokat érnek. Most nincsen semmi bajom, de ha elmúlik a menzeszem félek megint előjön a viszketés. A rózsamézet nagyon ajánlották és ki szeretném kérni egy orvos véleményét is. Hogyan használjam? Használhatom megelőzésre? Árthat? Vettem gyógyszertári tejsavat is, a kérdéseim ugyanezek lennének a tejsavval kapcsolatban is. Irrigátorom nincsen. Csak azzal tudom őket használni? Úgy terveztem, hogy ha elmúlik a menzeszem, ami kimossa valamennyire a "betegségem" és ha érzem hogy a kellemetlen érzés, viszketés visszatérne a rózsamézet használom utána pedig a tejsavat, hogy a hasznos baktériumok elszaporodhassanak. Van ennek orvosilag értelme? Árthatok? Jó ötlet? Mi okozza ezeket a megbetegedéseket? Milyen alternatív gyógyszerekkel védekezhetnék? milyen ételeket fogyasszak és ne fogyasszak? uszoda előtt után védekezzek-e valahogyan? Minden ami a hüvelygombával, a hüvely iylenfajta betegségeivel foglalkozik érdekelne. Előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyfertőzés témában

        Tisztelt Kérdező! Rózsamézet és tejsavat irrigátorral érdemes használni, de ha nem hat, én mégis orvoshoz fordulnék az Ön helyében, mert pl. ha nem kizárólag gomba okozza a bajt, hanem baktérium vagy Trichomonas is van a kórokozók között, a pusztán gomba ellenes kezelés nem hat. Emellett szájon át szedhető tartós gomba ellenes kúra is hasznos lehet (orvosi vényköteles gyógyszerek). Szükséges lehet a partner kezelése is. Segíthet a normál hüvelyflóra tagjainak "visszatelepítése" a hüvelybe (pl. Gynphilus, Gynoflor készítmények). Ha tartósan visszajön a baj, az okok felderítése (pl. szexuális úton átvitt egyéb betegségek, cukorbetegség, nem megfelelő fogamzásgátló szedése, antibiotikumszedés, immunhiány) fontos lehet, úgy gondolom, ez sem otthoni "barkácsolás" feladata. Az internetes fórumok alapján történő laikus öngyógyítást egyáltalán nem javaslom, szerintem keressen fel nőgyógyászt.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 06., 17:11; Megválaszolva: 2010. július 10., 16:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: