• PCOs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakember! 21 éves nő vagyok, van egy 2 éves kislányom, és mostanában szerettük volna összehozni a második babánkat. Sokszoros kudarc után egy uh- alkalmával felfigyeltem arra amit az orvosom mondott, bár nem úgy mondta, mintha nagy probléma lenne. Mot hogy utánanéztem az adatoknak amik a papíromon vannak, átlátom nagyjából a dolgot. Mindkét petefészkem tele van cisztával. Valószínűleg ez okozta azt is hogy ebben az évben még csak egyszer menstruáltam, azt is csak Norcolut hatása hozta meg. Az orvosom azt mondta, hogy egy évig próbálkozzunk, és ha nem jön össze a baba, akkor kaphatok gyógyszert. Nem örültem neki de beletörődtem. Ahogy már az előbb említettem utána olvastam ezeknek a dolgoknak, és különböző fórumokon érdekes dolgokat olvastam. Többen írták, hogy a nőgyógyászuk nem fektetett nagy hangsúlyt erre a dologra, holott igen súlyos probléma alakulhat ki belőle. És ezek után olvastam, hogy endokrinológushoz érdemes elmeni, Tuajdonképpen azért bánt nagyon ez az egész dolog, mert azt is olvastam, hogy ilyenkor a megtermékenyülés megtörténhet, még a beágyazódás, és fejlődés is, de a nagy hormontöbblett miatt az embrió elmehet. És én így nem nagyon szeretnék próbálkozni, viszont babát azt mielőbb nagyon szeretnénk. Válaszát előre is köszönöm! Darabos Gabriella

        Dr. Deli Tamás válasza a PCOS témában

        Kedves Gabriella! A pontos ultrahang lelet és a tünetek részletes ismeretének hiányában persze nem nyilatkozhatok felelősséggel, de az említett több kis ciszta a petefészekben, a hosszú vérzésmentes periódus és a sikertelen terhességi próbálkozások valóban utalhatnak PCOS-re. Nőgyógyász endokrinológushoz vagy belgyógyász endokrinológushoz érdemes fordulni, az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia függvényében Metformin nevű gyógyszerrel lehet segíteni az állapot javulását és a teherbe esést, illetve a peteérés serkentésére Clostilbegyt is alkalmazható, de ezek eldöntése a hormon és vércukor vizsgálatok eredményétől függ. A terhességhz sok sikert kívánok.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. július 06., 09:39; Megválaszolva: 2010. július 10., 16:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó