• PCO-s lennék?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! 24 éves vagyok, 11 éves koromban jött meg a menstuáciom és még abban az évben másodszorra lettem bárányhimlős utána alig 1 év alatt felhíztam 20kg-t, ami azóta is gyarapszik mert leadni nem tudok. Jelenleg 30kg súlyfeleslegem van. Tavaly hasi Ct-n találtak papír szerint: 2 változó méretü cystosus képletet, folliculucok az ovariumokban.Bal ovariumban 13-14mm , jobb ovariumban 20-22mm folyadéktartalmú cystosus képlet látszik. Elmentem a nőgyógyászomhoz ő azt mondta nem kell különösebben foglalkozni ezzel. Viszont sokadik alkalommal jeleztem, hogy rendszertelen a menstruáciom, sose pontos 2-3 hét különbséggel jön meg,előtte- közben nagy fájdalmaim vannak.Eddig megjegyezném soha nem reagált rá egyik nőgyógyász sem. Sem az orvosom sem pedig a helyettesítő orvosok.Most viszont elküldött egy vérvizsgálatra mondván biztos a hormonzavar. A leletemen a következő áll: -Insulin: 11 uU/ml -TSH supersensitiv:4,67 uU/ml -FT4:0,98 uIU/ml -FT3:1,70 ng/dl -FSH:7,37 pg/ml -LH:17,7 mIU/ml -Progesteron:1,22 nmol/l -LTH:266 mIU/l -Oestradiol:113 pmol/l -testosteron: 4,33 nmol/l Annyit mondott az orvosom kiemelve a magas testosteront és a nagyon alacsony progesteront, hogy alig vagy egyáltalán nincs peteérésem van hormonzavar, majd megkérdezte mikorra tervezem a gyermekvállalást mert ha jelenleg nem akkor addig felírja a Dienille nevü fogamzásgátlót amit nyugodtan szedjek ameddig jónak látom. Semmilyen más információt nem kaptam illetve felvilágositást, hogy most jelenleg mivel is állók szemben? PCO-s lennék? Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a pcos témában

        Kedves Kérdező, A CT-n leírt képletek a petefészekben tüszőknek felelnek meg, ez nem kóros, és ellentmond annak, hogy PCOS-e lenne. Bár nem tetszett feltüntetni a labor referencia tartományokat, szerintem a TSH szintje magas. Lehet, hogy van egy kis pajzsmirigy problémája, ez magyarázhatja a testsúly növekedését. Érdemes lenne endokrinológust felkeresnie. A Dienille-t nyugodtan használhatja, vérzései rendeződni fognak. Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. július 02., 19:36; Megválaszolva: 2010. július 12., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: