• Nőgyógyászati probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Körülbelül 4 éve léptem a változó korba. Azóta nem kívánom a házas életet. Férjemmel a kapcsolatunk egyre ritkább. Állandóan kifogásokat keresek, hogy ne kelljen együtt lennem vele. Nagyon megértő, túl megértő. Kb. már 1 éve nem voltunk együtt. Külön szobába is költöztettem. Az eszemmel tudom, hogy ennek nem lesz jó vége, de nem tudom elviselni a közeledését. Ráadásul férjem fiatalabb 7 évvel nálam. Lassan 30 éve élünk boldog házasságban, és mégis...... Hová menjek, kihez fordulhatok problémámmal. Tudnak -e rajtam segíteni? Nőknek is van vágyfokozó szer? Kérem szíves tájékoztatásukat, válaszukat. Van -e remény arra, hogy egyszer még megkívánjam a párom? Köszönettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a szexualitás témában

        Tisztelt Kérdező! A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok: - Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.), de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek. - Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.), ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni. - A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható. - Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el. - Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten. - A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. június 29., 14:37; Megválaszolva: 2010. július 03., 06:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: