• TROPARIN terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy a NO-SPA vagy a Troparin combinatum TABLETTA nem káros-e terhesség alatt, mert a betegtájékoztatóban az van írva, hogy terhesen nem szabad szedni. Én most vagyok 8 hetes terhes, de már 3 hete napi 3X1 NO-SPAt kell szednem, mert haematomám volt és az orvos azt mondta, hogy a 36. hétig kell szednem, de a 30. héttő TROPARINT. Előző terhességemnél pár hónapig szedtem troparint, aztán meg a bőrömön pici kiütések jelentek meg, olyan volt, mintha érdes lenne, így NO-SPA-t kaptam.Most is azt szedem, de méhszájlazító, így csak a terhesség elején szedhető és a Troparint kell majd szednem. Ön tetszik-e javasolnie a szedését, ha ilyen reakció lépett fel. köszönettel: Mónika

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség, troparin témában

        Kedves Kérdező! Egy igen korai terhességben (leírása alapján 5-6 hét) látott petezsák melletti haematoma miatt a terhesség egész ideje alatt simaizom görcsoldót (No-Spa, Troparin), és a terhesség végén még közel 3 hónapig altató-nyugtató-idegrendszeri görcsoldó + antimuszkarinerg görcsoldó + simaizom görcsoldó (ez a Troparin Comb.) kezelést kapni egy kicsit erősnek, túlzásnak és feleslegesnek tűnik. No-Spat-t sok helyen szoktak adni koraterhességben, arra vonatkozó adat, hogy károsítaná az embryót/magzatot, nincs (arra vonatkozó sincs, hogy ne károsítaná). A Troparin homatropin tartalma kissé (terhességi C kategóriás szer), fenobarbitál tartalma (terhességi D kategóriás szer) jelentősen elgondolkodtató. Utóbbi hatóanyag epilepsziások magzataiban / újszülötteiben magzati fejlődési rendellenességet (főleg az első trimeszterben szedve), vérzési rendellenességet, központi idegrendszeri hatást, hozzászokást válthat ki (ezzel kapcsolatban számos információ elérhető még angolul pl. a következő linken: http://drugsafetysite.com/phenobarbital/). Mindezek mellett leírása alapján még az sem kizárt, hogy a Troparinra Ön korábban allergiásnak bizonyult, úgyhogy én az Ön helyében nem szedném, ha mégis méhizomlazító (tocolyticum) szükséges a terhesség végén, szülészével konzultálva a számos egyéb lehetőségből válasszanak. (Koraterhességi fenyegető vetélésre egyébként más kezelési lehetőség is van, talán még megfelelőbb: progeszteronhormon-kiegészítés, bő folyadék, erős fizikai terhelés kerülése, esetleg Rutascorbin és magnéziumpótlás kombinációja.)


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. június 28., 14:01; Megválaszolva: 2010. július 03., 08:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: