• ideális súlygyarapodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr!

        Hármasikreket váró kismama vagyok a 18. hétben.Egész eddigi életemet a súlyommal való küzdelem és ezzel összeföggésben a hobby szintű sportolás igen erőteljesen meghatározta. 162 cm-es magasságomhoz 62 kg tartozott, amikor félmaratonokat futottam, hegyet másztam, bicikliztem. Rengeteg helyen kerestem már ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy mi lenne az ideális súlygyarapodás a számomra, de nem igazán találtam erre vonatkozó útmutatást.

        Jelenlegi életmódom szerint szinte teljesen ágyhoz vagyok kötve, mivel az első trimeszterben egy 6 hétig vérző méhfali haematomam volt. Most a megengedett mozgás a napi egy-másfél óra séta, de a 24. héttől valószínüleg ismét vissza kell feküdnöm, és onnan ez már a szülésig nem is fog változni.

        Jelenleg 4,5 kg súlygyarapodásnál tartok, de félek egy kicsit, hogy azért ez csalóka, hiszen a sportolás elhagyásával az izmaim folyamatosan sorvadnak is vissza.

        Szeretném kérni, hogy ha lehet, akkor írjon nekem egy hozzávetőleges ajánlást havi bontásban, hogy mi lenne az ideális súlygyarapodás, amihez tarthatnám magam.

        Segítségét köszönöm!

        Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség, súlygyarapodás témában

        Kedves Ágnes!

        Nem ikreket váró kismamák esetében az ideálisnak tartott súlygyarapodás a következő: kisebb súlyú kismamáknál 12,5-18 kg, közepes súlyúaknál 11,5-16 kg, nagyobb súlyúaknál 7-11,5 kg, a következő ütemben: I. trimeszter: összesen kb. 1-2 kg, majd heti 0,5 kg vagy kicsit kevesebb. Ez a súlynövekedés számos dologból jönn össze, és közel sem csak zsírraktár: magzat (kb. 3,5 kg), méhlepény (kb. 0,7 kg), magzatvíz (kb. 0,8 kg), a méh tömegnövekedése (kb. 1 kg), az anyaemlőszövete (kb. 0,8 kg), az anya vérmennyisége (kb. 1,5 kg), folyadékok az anya szöveteiben normál esetben (kb. 1,5 kg), és csak a többi zsír. Ikrek esetében ezek a számok ugyan nem duplázhatók automatikusan (ill. hármasikreknél nem háromszorozhatók), de az 1-nél több baba táplálása több energiabevitelt és végeredményben nagyobb súlynövekedést is jelent. Ha a kismama korábban nem volt túlsúlyos, 17-20 kg súlynövekedés ikerterhességben összességében a terhesség végéig mindenképpen belefér, heti 0,75 kg súlynövekedéssel a terhesség 2. felében. Ikerterhességben különösen fontos tartalmas ételeket enni (nem üres szénhidrátot), napi több részre osztva (a nagy méh és babák éltal felnyomott gyomor egyszerre sokat nem bír), fokozott fehérjebevitellel. Fontos a nyomelemek, vitaminok pótlása terhesvitaminokkal (jód, vas, folsav, Ca, Mg).

        Sok sikert, kitartást, jó egészséget kívánok mindannyiuknak.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-06-12 08:23:05; Megválaszolva: 2010. június 12., 08:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: