• rh negatív

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Én rh negatív vércsoprtú vagyok, két gyermekem született már, mindketten rh pozitívak. Születésük után kaptam anti D injekciót.

        Kb 3 hónappal ezelőtt egy fogorvosi kezelésnél történt, hogy a fúró turbináján rajta maradt az előző beteg vére-sajnos ezzel nyúltak be a számba (már nem tudtam szólni) és eközben az én ínyem is vérzett!

        Ha az előttem lévő beteg vére bekerült az ínyemen lévő seben kersztül a véráramba, ez kiválthatott egy esetleges rh-ellenanyag termelődést? Kellett volna ezután az eset után antiD injekciót kapnom a biztonság kedvéért? Későbbiekben szeretnénk még gyermeket, és ez az eset nem hagy nyugodni...vajon származhat ebből probléma a későbbiekben?

        Válaszukat előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a rh negatív témában

        Kedves Kérdező!

        Ha csak minimális vérszennyeződés volt, feltehetően nem okozott Rh szenzibilizációt, viszont a biztonság kedvéért én mindenképpen adatnék ilyen esetben anti-D-t. Ha ez elmaradt, terhesség alatt fokozottan érdemes figyelni az anti-D ellenanyagok szintjét a véradóban. Emellett Önnál szerintem mielőbb szükséges a vérrel átvihető fertőzések miatt (elsősorban hepatitis B és C vírus, esetleg HIV) szerológiai vizsgálatokat végezni. Továbbá (ezt már csak privát emberként mondom) ha egyszer olyan eszközzel nyúl hozzám egy orvos, amin még rajta van a másik beteg vére (és ez mondjuk nem egy tömegkatasztrófa helyszínén történik, ahol ezzel az életemet menti meg), én oda többet az életben nem mennék.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-06-11 06:44:39; Megválaszolva: 2010. június 11., 06:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: