• gyermek nőgyógyászati probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

        Egy éves kislányom kisajkai összetapadtak. A nőgyógyászom megnyugtatott, hogy ösztrogén tartalmú krém ecsetelésével a probléma biztos megoldható lesz, de gyermek nőgyógyászhoz küldött, aki viszont helyi érzéstelenítés mellett fel akarta tépni az összenövést. Az ösztrogénes krémről annyit mondott, bebarnul tőle a gyerek puncija és mellei nőnek. Már a kérdés miatt is úgy megharagudott, hogy nem tudtam több információhoz jutni. Szeretném megkérdezni, valóban komoly mellékhatásai vannak a helyi ecsetelésnek? Hogyan jár jobban a gyerek, mi tévő legyek?

        Válaszát előre is köszönöm.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a kisajkak összetapadása témában

        Tisztelt Anyuka!

        A kisgyermekkori kisajak-összetapadás (labialis adhaesio) oka az átmeneti ösztrogénhiány, mértéke változó lehet. 3 lehetséges kezelési mód van. Ha nem okoz panaszt (vizelési nehézség, visszatéró hüvelygyulladás/-fertőzés, fájdalom), akkor várni is lehet, 6-18 hónap alatt spontán is megoldódik. Szét lehet mechanikusan vélasztani, ekkor helyi érzéstelenítőt (pl. Lidocainos krém) lehet használni, de ilyenkor jó esély van az ismételt összetapadásra. Napi 2x ösztrogénes helyi kezeléssel kb. 2 hét alatt szétválnak a kisajkak, ha csak az összetapadás vonalát kenik, a szeméremtest bebarnulása oldalt a nagyajkaknál nem következik be. Az ismételt összetapadás további 1 hónapos viszonylag neutrális krémmel, pl. cink-oxiddal való helyi kezeléssel megelőzhető (ez nem feltétlen szükséges). Ha nem olyan mértékű az összetapadás, hogy a vizelet teljesen elakad és ezért azonnali mechanikus szétválasztás szükséges, én az Ön helyében az ösztrogénes helyi kezelést választanám.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-06-11 06:22:21; Megválaszolva: 2010. június 11., 06:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: