• fogamzásgátló mellékhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Lyndinette 20 tablettát szedtem több mint 3 évig. Amióta csak szedtem minden nap fehér folyásom volt, ami sokszor más gombásodásra utaló tünetekkel párosult-ezekre mindig kaptam gyógyszert, de csak a súlyosabb tünetek múltak el, a folyás nem. Az utóbbi 1 évben migrénes fejfájások gyötörtek és felfedeztem a betegtájékoztatóban, hogy ebben az esetben nem adható a Lyndinette. Továbbá felmenőim között számos trombózis is előfordult, amire ez a gyógyszer szintén hajlamosít. Illetve az utóbbi 1-2 hónapban rengeteg pattanásom volt ill. egyre jobban zsírosodik a fej- és arcbőröm. Ma elmentem a nőgyógyszomhoz és elmondtam neki ezeket. Erre ő Nuvaring hüvelygyűrűt írt fel. A probléma csak az, hogy a fennt említett szinte összes mellékhatás a Nuvaring betegtájékoztatójában is szerepel....

        A kérdésem annyi lenne, hogy létezik-e egyáltalán olyan fogamzásgátló szer, amely 1.nem hajlamosít trombózisra 2. nem okoz hüvelygombásodást 3. migréneseknek is adható (4. esetleg megoldja a zsíros, pattanásos bőr problémáját)?

        Köszönettel: Melinda

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Melinda!

        1. Kombinált hormonális fogamzásgátlók mindegyike fokozza a trombózis kockázatát. Nem kombinált (csak gesztagént tartalmazók) jóval kisebb mértékben (mivel nincs bennük ösztrogénanalóg), de kissé szintén fokozzák a trombóziskockázatot. Egyéb "fogamzásgátló szer" pl. a hüvelyben használható spermicid készítmények hatóanyaga(i), ezek nem fokozzák a trombóziskockázatot.

        2. Direkt módon egyik sem okoz hüvelygombásodást, de a magasabb ösztrogéntartalmú tabletták mellett a hüvely nyálkahártyára kifejtett hatás miatt ritkábbak az ilyen panaszok (a Lindynette 20 helyett ilyenkor pl. jobb a L. 30, a NuvaRing ebből a szempontból alig előnyösebb, mint a L.20).

        3. A pontos orvosi (neurológiai) diagnózis számít, nem mindenki migrénes, aki magát annak mondja/gondolja. Aura nélküli migrénben lehet kombinált fogamzásgátló, aurával jelentkező migrénben kombinált tabletta nem, csak gesztagén tartalmú szedhető.

        4. 4. generációs gesztagént tartalmazó tabletta jó (sem a Lindynette, sem a NuvaRing nem ilyen).

        Még egy megjegyzés: a családi trombózisok miatt a tartós hormonális fogamzásgátlás előtt érdemes lenne thrombophilia (thrombosishajlam) vizsgálatokat végezni Önnél, mert számos öröklött thrombosishajlam-típus esetén hormonális fogamzásgátló nem szedhető.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-05-27 21:57:06; Megválaszolva: 2010. május 27., 21:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: