• túlstimulálás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Dr úr

        Ma voltam ovulácios ultrahangon (31 napos ciklusok 17-18.napi tüszőrepedés)és eléggé ilyesztő volt az eredmény: nykh 14mm és a bal oldali petefészekben 31x32 mm-es folliculus.A jobb oldalon már 3,ciklus óta szinte semmi,12,15 mm.December óta szedek 3x1 clostilbegit-et 3-7.napig,ha ebben a ciklusban sem jön össze a baba augusztusig abba hagyom a szedését pihentetés végett.Lehet ez a hatalmas folliculus túlstimulálás miatt,és milyen következményei lehetnek?Egy ekkora tüsző meg tud e repedni vagy ciszta lesz belőle?Még soha nem volt semmilyen problémám ciszta vagy  betegség sem.A másik kérdésem hogy a jobb oldali petefészkem kezd leállni,mert hónapok után sem reagál a stimulálásra?Utóljára januárban volt benne 20mm-es foll.36 éves vagyok az első menzeszem kb12 évesen volt,talán kezdek változó korba érni?A családban apai ágon gyakran előfordult a korai menopausa.39-40 évesen.Elnézést a sok kérdésért.Már van egy 2 éves lányom ,ő is a fent említett módon jött össze,nam hittem volna hogy a második nem sikerül.Persze 1 gyerek több mint ha nem lenne ,de azért jó volna mégegy.

        köszönöm válaszát

        Tímea

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészekciszta témában

        Kedves Tímea!

        A petefészek-túlstimulálási szindróma igen komoly kórkép jelentősen megnagyobbodott petefészkekkel, több nagyméretű cystával és komoly tünetekkel. Az Ön által leírt, feltehetően egy tüsző meg nem repedéséből származó kis, 3 cm-es cysta különösebb aggodalomra nem ad okot. Magyarázza a 14 mm-es nyálkahártyát is. Valószínűleg ez a tüsző/cysta a következő ciklus után már eltűnik, ezt egy akkor végzett kontroll ultrahanggal tudják ellenőrizni, valószínűleg ilyenre vissza is hívták. A tüszőérés nem mindig váltva történik a két petefészekben, az, hogy pár hónapig inkább az egyik oldalon választódik ki az úgynevezett domináns tüsző, még nem jelenti a másik petefészek leállását. A családban női ágon előforduló korai menopauza viszont valóban jelezhet hajlamot arra, hogy esetleg Önnél sem 50 éves korban, hanem előbb következhet be a változó kor.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-05-23 21:44:22; Megválaszolva: 2010. május 23., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: