• Kevés magzatvíz, II.fokú lepény, kis súlyú magzat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        31 hetes kismama vagyok, 23 éves, első gyermekemmel. Tavaly volt egy spontán vetélésem 5 hetesen.
        Most 29 hetesen bevérzéssel befektettek kórházba. Ezzel kapcsolatban nem találtak problémát. Ráfogták arra, hogy a lepény mélyen tapadt, holott két napon belül két szonográfus is megállapította, hogy a lepény szerintük jó helyen tapadt. Kiderült, hogy az átlagosnál kevesebb a magzatvíz, kicsi a baba súlya, a BPD-je és a lepény I-II. fokban érett. Magnézium tablettát kaptam. A 29+5 hetes mérések adatai:

        BPD: 70
        AC: 229
        FL: 56
        HC: 256
        OFD: 90
        Hum: 49
        Súlybecslés: 1101 g.

        Ma, (31+5) voltam ultrahangon. A következő mérések alapján ismét azt mondták, hogy kicsi a magzat. A lepény pedig II. fokban érett. Forduljak az orvosomhoz.

        BPD: 72
        AC: 256
        FL: 56
        HC: 278
        OFD: 98
        Hum: 54
        Súlybecslés: 1367 g

        Kérdésem a következő lenne:

        Valóban aggódnom kell a babám méretei és súlya miatt? Okozhat koraszülést a lepény ilyen fokú érettsége? Mekkorának kellene lennie egy átlag súlyú babának? A férjem nem túl nagy növésű, és a kisbabánk CRL-je már a 12. hetes uh-n is csak 50 mm volt. Lehetséges, hogy egy-két héttel elszámolták a szülés időpontját? De akkor miért ilyen érett a lepény? /Nem dohányzom/ Mit kell tennem, hogy megfelelően növekedjen a babám?
        Mivel választott orvosom nincsen, csak kirendelt körzeti aki jövőhéten rendel, ezért várom mielőbbi válaszát!

        Köszönettel és tisztelettel:

        Kovácsné Hegedűs Edit

        WEBBeteg szakértő válasza a kissúlyú magzat témában

        Tisztelt Kovácsné Hegedűs Edit!

        Az Ön által leírt adatok valóban a baba méhen belüli fejlődésének lassulására utalnak, melynek hátterében a méhlepény nem megfelelő működése állhat. Erre utalnak mind a baba viszonylag kisebb méretei (kérdésére válaszolva: a 31. héten az átlagos súly kb. 1700 g), mind a II. fokban érett lepény, mind pedig a kevesebb magzatvíz. A szülés időpontjának esetleges elszámolásáról persze nem tudok nyilatkozni, de ha az utolsó vérzés és az első ultrahang alapján meghatározott terminus között egetverően nagy különbség nincsen, akkor valószínűleg nem erről van szó. A lepény nem megfelelő működése miatt az Ön terhességét igen szorosan követni kell, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy kezelőorvosa legalább átmenetileg egy veszélyeztetett terhességi osztályra történő felvételét fogja javasolni. Ilyen esetekben a baba méhlepény általi megfelelő tápanyag- és oxigénellátását ismételt Doppler ultrahang és korán elkezdett CTG vizsgálatokkal, a növekedés ütemét ismételt "sima" ultrahangvizsgálatokkal kell követni. Ki kell zárni, nincs-e valamilyen terhességi betegség (pl. magas vérnyomás) a háttérben. Amit Ön ebben a helyzetben tehet (a megfelelő táplálkozáson kívül persze), hogy sokat pihen. Így ugyanis a vérkeringése nagyobb része jut a babának és nem fordítódik a tápanyag a járkálás munkáját végző izomzatra. Ez a szigorú pihenés is könnyebben megvalósul egy kórházban. (Dolgozni semmiképp ne dolgozzon!) A megfelelő vizsgálatok és szoros ellenőrzés mellett megtalálható az a pont, ameddig a babának még biztonságos és érdemes méhen belül maradni. Ami biztos: kezelőorvosát mielőbb keresse fel!


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-05-24 03:09:36; Megválaszolva: 2010. május 24., 03:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: