• PCO és magas prolaktin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        PCO találtak nálam, a legnagyobb "ciszta" 1 centis, gyakoribb vérzést okoz, mellfeszülést,hasfájást. Laborvizsgálaton a Prolaktin szint emelkedett, 784 ( a normáls tartományt 102-496 mIU/l értékben adták meg). A Luteinizáló hormon szintje 11.84 IU/l. Az összes többi, mármint vizsgált adat, úgymint inzulin, ösztrogén, progeszteron, SHBG, TSH rendben.

        Kérdésem: a PCO okozzza a magas prolaktin szintet vagy fordítva? Endokrinolósughoz 5 hónap múlva lesz időpontom (!). Ha kezelik a magas prolaktin szintet, elmúlhat a PCO? nőgyógyász elzárkózott a PCO kezelésétől, fogamzásgátlót akart írni, de ahogy olvastam, azt nem tanácsos szedmi, mert emeli a prolaktin szintet.

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO, magas prolaktin szint témában

        Kedves Hölgyem!

        Azt jól tette, hogy nem kezdte el egyből a fogamzásgátlót, mert valóban magas prolaktin szint mellett nem javasolt a szedése, mert ettől még jobban megemelkedhet a szintje. Ami viszont fontos lenne, ha a prolaktin-ra a vérvételt megismételnék, mert nem drámaian magas az értéke, és kisebb emelkedést okozat stressz, egyéb probléma is, nagymértékben ingadozhat a szintje. Ha ismételten magasabb értéket kapnak, akkor az endokrinológus tovább vizsgálja, hogy mi lehet az oka. A PCO-ról nem tudok nyilatkozni, mert az információ, amit leírt kevés, mert nem elég, hogy jók az értékek, szükséges az is, hogy melyik ciklusnapon történt a vizsgálat (legjobb a 2-4. nap), és félidőben a peteérés UH-os követése, vagy a teljes UH lelet, mert a PCO valóban jellegzetesen látható a petefészkeken. Az LH szintje is folyamatosan változik a ciklus alatt, illetve fontos az FSH-val összehasonlítani, így sajnos erre nem tudok mit mondani. Az persze lehet, hogy összefügg a menseszavar és a proktin emelkedett szintje, de először igazolják, hogy valóban magasabb ez is. Ne izguljon, azért nincsenek olyan nagy eltérések abban, amit leírt.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-01 11:14:24; Megválaszolva: 2010. május 01., 11:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: