• 0

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr !

        Úgy 5 éve kezdődtek a fájdalmaim, pontosabban először a gáttájék, a gátmetszés hege, majd a hasam alsó része is fájni kezdett. A fájdalom erőssége változó, de sosem szűnik meg, folyamatos, ha nem is fáj annyira, érzem hogy ott valami nem olyan mint kellene. Ez a fájdalom kihat a házaséletemre is. Több antibiotikumos és gombaellenes kezelés után sem múlt  fájdalom, így végül néhány hete laparoszkópiás beavatkozáson voltam. A laparoszkópia után az orvos azt mondta, hogy endometriózis, de ezt a szövettani vizsgálat nem erősítette meg, illetve fibózist diadnosztizált.

        Az orvos a leletek kiadásakor azt mondta, hogy endometriózisom van, ami nem kezelhető. Depo provera injekciót írt fel a doktor.

        Kérdéseim:

        Lehetséges-e, hogy úgy van endometriózisom, hogy azta a szövettani vizsgálat nem igazolta ?

        Kezelhető-e ez a betegség, mert az orvos azt mondta, ha nem segít az injekció, csak a fájdalomcsillapítás marad ?

        A fibrózis okozhatta-e a tüneteimet, a fájdalmamat, egyáltalán egy milyen betegség, mert a neten csak a cisztás fibrózisról tudtam olvasni, de nekem utóbbira utaló tüneteim nincsenek.

        WEBBeteg szakértő válasza a endometriózis témában

        Kedves Kérdező! Az egyértelmű válaszhoz ismerni kellene, mit is látott a laparoszkópiát végző kolléga a hasban/kismedencében, honnan történt a szövettani mintavétel, milyen mértékű beavatkozást sikerült elvégeznie, hol és milyen jellegű elváltozás maradt vissza a műtét végén. Ezek pontos ismerete nélkül a következő dolgokat tudom válaszolni Önnek általánosságban: 1. A fibrózis valamilyen szerv hegesedését, kötőszövetes átalakulását jelenti. A "fibrózis" általánosságban csak a szövettani képre, a szövet jellegére utal, megjelenési helyétől és formájától függően egészen eltérő tüneteket okozhat, pl. a cisztás fibrózis egy örökletes tüdőbetegség, erről az Ön esetében valószínűleg nincsen szó. 2. Az endometriosis valóban nehezen, hosszadalmasan kezelhető betegség, de azért a Depo-Proverán kívül is vannak kezelési módjai. Egyrészt a laparoszkópos műtét, amelyen már Ön is átesett (ennek gyakran a megismétlésére is szükség van), másrészt Danazol, ill. ún. GnRH-analóg kezelések formájában, tartós fenntartó terápiát pedig a hosszú ideig alkalmazott sárgatesthormon-analógok alkalmazáa jelenthet (ezek egyike a Depo-Provera is, de pl. használható hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz stb.). A fájdalomcsillapitók adása, ill. az esetleges meddőségi panaszok kezelése jelenthet tüneti terápiát.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010-04-17 17:50:49; Megválaszolva: 2010. június 26., 09:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: