• Nőgyógyászat, rákszűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr, 45 éves nő vagyok, közel két éve teljesen elmaradt a havi vérzésem. December közepén jelentkeztem a szokásos évi rákszűrő vizsgálatra, melynek során dr.Úr semmi rendelleneset nem észlelt. Közölte, hogy minden rendben van. Leletem tartalma: Státusz: Kp tág hüvely, kp. nagy méh anteflexioban, szabad környezetben. TK: sima, ép hámmal fedett portio hátul. Diagnózisok: N9510 Menopausalis és női climacterialis állapotok, Z1290 szűrővizsgálat k.m.n. daganat kimutatására Az eredmény iránti érdeklődésemkor azt a választ kaptam, hogy az nem negatív, erős gyulladás áll fenn. A vizsgálatot hat hét múlva ismételni kell. Az eredmény kézhezvételének napján vérvételre is sor került, melynek eredménye az alábbi: CRP1.2 mg/l -10.0, We 10 mm/óra -10, VkSF: 0.29, Bas%: 0.50 -1.00, BASO: 0.03 G/l, Eo%: 0.02 G/l -0.60, HGB: 140.00 g/l, HTC: 0.43 l/l, Ly: 1.33 G/l, Ly%: 22.30%, McH: 29.00 pg, McHC: 326.00 g/l, McV: 89.00 fl, Mono%: 5.40, MONO: 0.32 G/L, mpv: 11.00 fl, Neu%: 71.50%, NEUT:4.26 G/l, PDW: 13.20 fl, plcr: 33.20%, PLT: 266.00 G/L, RBC: 4.83 T/l, RdW:43.00 fl, WBC: 5.96 F/l Év vége óta erős antibiotikumot szedek. A Klion hüvelytablettát azonban nem tudom alkalmazni, mivel az fájdalmas akadályba ütközik, és erősen csíp. Enyhe csípést érzek a hüvelyemben akkor is, amikor zuhanyzás helyett a kádban való fürdést választom. Egyéb panaszom nincs. A vizsgálat is fájdalmas volt, amit jeleztem a dr.Úrnak . Sikosító használatával enyhült a kellemetlen érzés. Nemi életet két éve nem élek. Érdeklődöm, hogy fenti információk alapján mi lehet a betegségem, hol lehet az erős gyulladás, melyre a vizsgálatkor nem derült fény? Mit érthetek az alatt, hogy az eredmény „nem negativ”? Lehet, hogy pozitív, vagy csupán a vizsgálat volt sikertelen? Várjak-e februárig a következő vizsgálattal? Mit tetszenek tanácsolni, mit tegyek? Válaszukat és segítő munkájukat tisztelettel köszönöm! Bakancsos

        WEBBeteg szakértő válasza a méhnyak rákszűrés témában

        Kedves Bakancsos!

        A nem negatív lelet valószínű, valamilyen pozitivitást jelez. Az Ön esetében az orvosa azt mondta, hogy erős gyulladás van, ami valószínűleg megfelel a P3-as eredménynek, amit valóban leggyakrabban gyulladás okoz. Azt tudni kell, a rákszűrés nemcsak az esetleges rákmegelőző állapotot lehet kimutatni, hanem gyulladással járó folyamatokat is, vírusjelenléte, stb. Ilyenkor alkalmazni kell kezelést, amitől azt reméljük, hogy megszünteti a fennálló fertőzést, így az ismételt leleten nem lesznek jelen gyulladásos sejtek. Általában 3 hónap múlva kell ilyenkor megismételni a rákszűrést. Az Ön esetében a Klion nem vált be, emiatt viszont érdemes lenne mégis elmenni egy ismételt vizsgálatra, és másik hüvelytablettát kérni, mert a helyi kezelés is fontos. Azt nem tudom megmondani, vajon a vizsgálat a gyulladás miatt volt fájdalmas, vagy a változókor okozza. Mivel a síkosító segít a panaszokon, valószínűnek látszik az utóbbi ok. Nem kell izgulnia, ilyen elváltozás gyakran fordul elő, a kontroll pedig segít megmutatni javult-e a helyzet.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 14:49:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: