• Herpeszprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném megtudni, igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? Kell-e konkrét érintkezés a herpeszes területtel, vagy ez is cseppfertőzés?

        WEBBeteg szakértő válasza a herpesz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az ajakherpesz átfertőzhető a nemi szervekre. 2 típusú vírus van. Korábban a HSV1 csak ajakherpeszt, a HSV2 csak a nemi szervek herpeszét okozta. Az utóbbi időkben az orális szex népszerűsége keveredést hozott. Mindkét vírust meg lehet találni mindkét helyen. A vírusok különbözősége tehát nem véd meg a betegség terjedésétől. Ha a bőr sérült, gyakorlatilag mindenhova átfertőzhető a vírus. Az ajak- és nemi szervi herpesznél pedig reaktiváció történhet, azaz az első fertőzés után a közeli idegdúcokba fészkelődött vírusok okoznak betegséget az adott ideghez tartozó bőrfelületen. Ezek a visszatérő fertőzések, belülről jönnek.

        Dr. Gócs Viktor infektológus

        Kedves Cseppfertőző!

        Az ajakherpesz és a nemi herpesz elvileg más kórokozó okozza, de mégsem. Bár az ajakherpesz nem szokta a nemi területre átadni a fertőzést, mégis mind a kettőt mind a kéltfajta vírus okozhatja. A lényeg viszont hogy fertőz, méghozzá, akkor mikor a hólyagok előjönnek és előtte, amikor csak égő csípő érzés van. Hogyan fertőz? A nemi herpesze nemi úton az ajakherpesz pedig csókkal. esetleg egyazon pohárral stb. Szóval vigyázni kell!!!

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László




        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-16 22:40:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 14:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: