• Plicisztás petefészek szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! A nőgyógyász tegnap mondta a húgomnak, hogy valószínűleg ez a problémája. NAgyon régóta küzd azzal, hogy nagyon itkán vagy egyáltalán nincs menstruációja. Az anyagcseréje sem jó és rettentő pattanásos a bőre. Az lenne a kérdésem,hogy ezt a problémát a candida okozhatja-e vagy semmi köze hozzá? Neki 2éve volt candidája, 6 hónap diéta után megszűnt, de azóta retteg, ha hasonló tünetet fedez fel magán, hogy nehogy visszajöjjön. Válaszát előre is köszönöm. Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészek ciszta témában

        Kedves Andrea!

        A PCO és a Candida egymással együtt lehetséges, de persze semmi közük egymáshoz. A Candida egy gomba fajta, ami a hüvelyben szeret szaporodni és akkor viszketéses panaszokat okoz. Akkor bizony Gomba ellenes készítményt kell használni, ez pedig a Canesten Combi. Nagyon fontos, hogy legalább két dobozt kell használni, mivel egy általában (3db) nem elég, és a másik, hogy a partnert is kezelni kell. A PCO-ról pedig itt minden le lkesz írva.

        A PCO (policystás ovarium) A PCO jelentése policisztás petefészek betegség. Ennek lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta keletkezik, amik a nem megrepedt tüszőből alakulnak ki. A tünetek igen sokrétűek lehetnek, de a leggyakoribb jelenség a menzesz rendszertelensége, vagy a menzesze hiánya és esetleg meddőség. A probléma gyökere a legújabb kutatások szerint sokkal mélyebb. Ugyanis észrevették, hogy a klasszikus PCO-ban szenvedő lányok kövérebbek az átlagnál és általában magas vérnyomásuk is van. Amennyiben ezek nincsenek, akkor viszont a későbbiekben hajlamosak cukorbetegségre, elhízásra és magas vérnyomásra. A felnőtt korban kialakuló cukorbetegség a metabolikus szindróma tünetei ugyanazok: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Mivel a PCO is ezzel jár együtt, ezért az a feltételezés, hogy a PCO és a metabolikus szindróma ugyanazon hajlam talaján alakul ki. Mivel az elhízás van mindkét betegség mögött, ezért a testsúlycsökkentés a gyógyuláshoz rendkívül fontos. A klasszikus PCO beteg mellett azonban van olyan hölgy is, aki nem elhízott és mégis PCO-ja van. Mert lehet, hogy csak esetleg hajlamos az elhízásra, de még éppen megfelelő a testsúlya. Vannak kifejezetten sovány PCO-sok. Náluk feltehetően csak a petefészek működészavara jelentkezik. A PCO betegség során a tüszők nem repednek meg a petefészkekben, ezért a ciklus rendszertelenné válik. A petefészek külső felszínét pedig egy igen vastag kötőszövetes réteg veszi körül, ami a tüszők megrepedését még inkább megnehezíti, ezért a folyamat ördögi körré alakul, minél ritkábban tud megrepedni egy tüsző a petefészekben annál vastagabb lesz a kötőszövetes burok körülötte és persze annál ritkábban fognak megrepedni a további tüszők. A leggyakoribb tünet, hogy a menzesz akár hónapokat késik, az is előfordulhat, hogy valaki alig 3-4-szer vagy ritkábban menstruál évente. Előfordulhat enyhe alhasi fájdalom is, de az ilyen panaszok hátterében mindig más betegséget is kell keresni. A másik jellegzetes tünet a meddőség. A ciklus rendszertelensége miatt nem tudni, mikor vannak a termékeny napok, illetve a ritka menstruációk következtében jelentősen csökken a termékeny napok száma. A diagnózis felállítása viszonylag egyszerű. A leggyakoribb jelenség a hüvelyi ultrahang során jelentkező jellegzetes petefészek kép. A petefészek megnagyobbodott a szokásos 20-30 mm-nél jóval nagyobb 40 vagy akár 50mm-es, és bennük koszorú alakban apró tüszők vannak, amik általában nagyobbak, mint a szokásos petefészek tüszők, de nem akkorák, hogy azokat érő tüszőknek lehessen nevezni. A másik eltérés a laborparaméterekben van. A vérzés 3-ik napján vett hormonstátusz szerint az LH aránya az FSH-hoz képest jóval nagyobb, illetve a cukorterhelés esetleg kóros lehet, vagy emelkedett mértékű, vagy az inzulin szint magas vagy a cukorterhelés során emelkedettebb inzulinszinteket mérünk. Van olyan, akinek csak az ultrahang eltérése van, de van olyan, akinek nincs jellegzetes az ultrahang képe, de mégis PCO betegséget diagnosztizálnak a laborok vagy a tünetek alapján. A megoldásra több lehetőség kínálkozik. Amennyiben túlsúlyos a hölgy, akkor a testsúlycsökkentés elengedhetetlen a kezelésben, mivel egyébként nehezen lehet terhességet vagy a menzesz rendszerességét elérni. A testsúlycsökkentés más szempontból is fontos. Mivel a betegség a tünetek fennállása esetén vagy pedig később magas vérnyomással és cukorbetegséggel társulhat, a fogyókúra segítségével a betegségek, illetve a későbbi szövődmények kialakulásának esélyei jelentősen csökkenthető. A magas vérnyomás és a cukorbetegség a felnőttkori halálesetek és a szív és érrendszeri betegségek igen nagy százalékáért felelősek. Így a testsúly csökkentése jelentősen csökkenti ezen szövődményekre való hajlamot. A másik megoldás a tablettás kezelés. Ameddig a páciens nem szeretne gyermeket, addig a fogamzásgátló tabletta szedése adhat megoldást. A fogamzásgátló szedése mellett a petefészkek nyugalmi állapotba kerülnek, így remélhetőleg a körülöttük levő kötőszövetes burok nem vastagodik tovább, ami a későbbiekben előny lehet, ha gyermeket szeretne az illető. A gyógyszer szedése mellett természetesen a ciklus is rendeződik, havonta lesz menzesz. A meddőségi panaszok kezelése már nehezebb. Két fő megoldás létezik. Mivel a tüszőérés nehezített, ezért sokszor szoktak tüszőérést elősegítő kezelést adni, ami Clostylbegyt tablettás kezelés vagy pedig petefészek stimuláló injekció. Ezek mellett két további kezelés létezik. Az egyik nagyon jó megoldás a has megnyitása nélküli, ún. laparaszkópos petefészek kezelés. A lényege, hogy egy megfelelő eszközzel a petefészek kéreg állományát behasítják, így a tüszők a külvilág, a hasüreg felé elérhetőek lesznek, tehát a tüszőrepedést meg lehet ezáltal könnyíteni. A másik nem invazív megoldás a metformin. Ez egy cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszer, ami viszont PCO-s betegekben is javulást tudott okozni, a kezelés során a ciklus rendszeressé válik a spontán tüszőrepedés esélye nő. Leginkább meddőségi panaszokkal küszködő nőknek szokták adni, hogy a Clostylbegyt tabletta vagy a tüszőérlelő injekciók hatását fokozni vagy elősegíteni tudják. A metforminnak vannak mellékhatásaik. A cukor felszívódását akadályozzák a belekben, így haspuffadást, esetleg fokozott gázképződést okozhatnak, ami hasi fájdalmakhoz vezethet. Ezért mindig fokozatosan szabad csak a metformin kezelést elkezdeni, tehát a megfelelő hatást elérő dózisig több napon keresztül szabad csak eljutni, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni a gyógyszer mellékhatásaihoz. A PCO tehát tulajdonképpen nem súlyos betegség, de sok problémát és kellemetlenséget tud okozni a nőknek, nem beszélve a gyermekáldás nehezítettségéről, ami még az orvosoknak is sok fejtörést, a párnak pedig nagy keserűséget eredményezhet.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-23 22:08:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 08:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: