• Fennáll a PCO gyanúja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérni önt, hogy értékelje az eredményeimet, 1,5 éve próbálkozunk a babával. 5. napi eredményeim: Lh hormon.4.39 , (2.40-12.6) Fsh hormon: 4.66 ,(3.50-12.50) Ösztradiol: 237.0 ,(46-607) Tsh: 2.84 , (0.27-4.2) DHEA-S: 5.22 , (2.68-9.23) 14. napi eredményem: LH: 38.11 , )14.0-95.6) FSH:12.18 , (4.70-21.50) Prolaktin: 295.60 , (102-496) Ösztradiol:731.8 , (315-1828) 21. napi eredményem: Luteinizáló hormon : 1.0-11.4 nekem:3.95 Follikulus s.hormon: 1.70-7.70 nekem:2.95 Ösztradiol : 161-774 nekem:528.3 Progeszteron : 5.3-86 nekem:21.82 Volt cukor és inzulin terhelésem, az eredmények: inzulin éhgyomri:<2.0 , (2.0-29) inzulin 30 perc:13.2 inzulin 60 perc:13.3 inzulin 90 perc:23.8 inzulin 120 perc:22.2 Glukóz éhgyomri:5.0 , (4.1-5.9) glukóz 30 perc:7.5 glukóz 60 perc:8.1 glukóz 90 perc:8.1 glukóz 120 perc.6.5 , (4.1-7.8) 1,5 éve próbálkozunk kisbabával, sajnos sikertelenül, és nem értjük, hisz 7 éve elsőre sikerült a kisfiúnk.A páromat is megvizsgáltattuk, minden rendben nála. Kérem segítsen nekem, és írja meg a véleményét! Előre is köszönöm Szabó Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO témában

        Kedves Tünde!
         
        Gondolom ön is látja, hogy ezek az eredmények rendben vannak. Ennél közelebbit sajnos nem tudok mondani, tovább kell keresni az okot.

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

         

        Kedves Tünde!

        Amennyiben az ultrahang vizsgálattal sem merül fel a PCO gyanúja, és a menzesze is rendszeres akkor bizony nem pco-s. Mivel a labor leletek mind normálisak. A másik, hogy amennyiben másodikra nem sikerül teherbe esni, akkor lehet, hogy egy meddőségi centrumot kellene felkeresniük, mivel ott lehet, hogy előbb lesz gyermekük. Hogy mi a gond? Fogalmam sincs. Azért egy két jó tanácsot adok, ha lehet.

        Meddőség kezelése
        A meddőség manapság igen előtérbe került. Ennek oka egyrészt az orvostudomány igen jelentős fejlődése, és hála neki a korábban teljesen meddő párok is vállalhatnak gyermeket, azonban sokkal inkább előtérbe került azért, mert a mai világban a párok előre megtervezett életet élnek, amibe a gyermekvállalás csak a karrier kiépítése és a tanulmányok befejezése után „fér bele”. Ez semmiképpen nem elítélendő, ugyanis sajnos tanulóként nagyon nehéz gyermeket szülni és nevelni, hacsak nincsen erős szülői támogatás. Azonban nem szabad sohasem azt gondolnunk, hogy a kisbaba fogantatása ugyanolyan gépies dolog, mint például az, hogy minden nap felkelünk. Főleg az olyan emberek, akik túl szervezet életet élnek, ha nem jön össze elsőre a várt terhesség, tudnak nagyon hamar elkeseredni. Nem szabad nagyon akarni a dolgokat, mert az gyakran nem jön össze.
        A legfontosabb a meddőség kezelésénél, hogy legyünk tisztában néhány dologgal. A normál női ciklus 28 napos, aminek 14-ik napján történik a tüszőrepedés, és elvileg akkor a termékeny a nő. Fontos tudni, hogy a petesejt 12-24 óráig, a hímivarsejt 48-72 óráig életképes, és megtermékenyítő képes. A ciklus második fele, tehát a menzesz előtti 2 hét minden nőnél pontosan 14 nap. Tehát amennyiben eltérés van a 28 napos ciklusban, úgy az a ciklus első felét érinti, a második két hét, vagyis a tüszőrepedéstől számított idő mindenkinél egyforma. Ez így van akkor is, amennyiben 3 havonta menstruál valaki. Tehát, ha valakinek nem 28 naponta van vérzése hanem pl. 26, akkor a tüszőrepedése a menzesze első napjától számított 12-ik napon lesz, ha pedig pl. 30 napos ciklusai vannak, akkor 16-ik napon lesz a tüszőrepedése, tehát a megtermékenyülés esélye. Azonban előfordul, hogy valaki nem a „kiszemelt” napon esik teherbe. Ez azért van, mert lehet váratlan tüszőrepedés is, amit elvileg egy közösülés során orgazmus is ki tud váltani, ilyenkor meg tud repedni eltérő időpontban is egy tüsző.
        Meddőségről akkor beszélünk, amennyiben a pár rendszeres szexuális életet élve egy év alatt nem esik teherbe. Elvileg előbb is fel lehet keresni orvosát, főleg, amennyiben a partner nő elmúlt 30 éves.
        Hogyan tudhatjuk meg, mikor vagyunk termékenyek? A férfiaknak 2-3 naponta elvileg 20 millió hímivarsejtje termelődik, tehát a férfiaknak nincs termékeny napjuk, mert mindig azok. Természetesen a meddő pár kivizsgálása esetében mindig ki kell vizsgálni a férfi partnert is. Ez urológiai, andrológiai ambulanciákon zajlik.
        A női termékenység figyelése. Az első hónapban érdemes beszerezni egy digitális hőmérőt, mert az elég gyors. Egy kockás papíron a függőleges tengelyen 36,5C-37,5C fokig be kell jelölni az egységeket, majd minden reggel a ciklus első napjától rendszeresen nézni az ébredési hőmérsékletet. Minden értéket fel kell jegyezni a papíron. A legegyszerűbb ébredéskor a hőmérőt bedugni a szájba, és ott tartani egy percig, majd leolvasni az értéket. Ezt kell vezetni a papíron. A tüszőrepedés napján elvileg csökkenés történik, majd azt követően felmegy a reggeli hőmérséklet 37,0C fölé. A hőmérséklet emelkedése előtt vagy alatt történik meg a tüszőrepedés. A legegyszerűbben erről úgy szerezhetünk tudomást, hogy ebben, vagy a következő hónapban a hőmérséklet jegyzésével párhuzamosan a reggeli első vizeletből LH tesztet is nézünk. Ez a hormon emeli meg a hőmérsékletet, tehát amikor ez a csúcson van, azt a vizelet teszt kijelzi. A működési elve ugyanaz, mint a terhességi tesztnek két csík jelzi a tüszőrepedést, és akkor a legtermékenyebb a nő. Ilyenkor érdemes az addig szüneteltetett a szexuális életet programozni. Az ébredési hőmérsékletet azért érdemes nézni, mert segítségével meg lehet tudni, hogy a hőmérséklet emelkedés melyik fokán válik pozitívvá az LH teszt. Későbbiekben, pedig csak elég a hőmérséklet nézése, és akkor könnyedén ki tudjuk számolni, hogy mikor lesz pozitív a teszt, így nem kell elpocsékolni egy csomó tesztet.
        Az LH teszt a 28 napos ciklusú nőnek a 14-ik napon lesz pozitív. Amennyiben hosszabb a ciklusa, akkor annyi nappal később válik a 14-ik naphoz képest pozitívvá a teszt. Amennyiben rövidebb a ciklusa, értelemszerűen a 28 naphoz képest annyival előbb kell a 14-ik nap előtt megcsinálni a tesztet. Tehát ha valakinek 32 napra jön meg a vérzése, akkor az a 28 naphoz képest négy nap különbség, tehát a tüszőrepedést a 18-ik nap körül kell várni. Amennyiben 28 napnál korábbi a ciklusa, úgy annyi nappal korábban kell várni a tüszőrepedést a 14 naphoz képest, amennyivel a 28 naphoz képest rövidebb a ciklusa.
        Az LH tesztet nem mindig a ciklus alapján kell kiszámolni, és úgy kell nézni. Logikus, hogy 28 napos ciklus esetén a 13 nap előtt nem kell LH tesztet nézni. Amennyiben pedig pontos a ciklus, akkor a 18 napnál később sem érdemes. Amennyiben az LH teszt végzésének ideje kétséges, vagy pedig nem válik pozitívvá a teszt, úgy javasolt az orvosi kivizsgálás.
        Csak a hőmérséklet mérése nem érdemes, az LH teszt mondja meg 100%-san, hogy valakinek van-e tüszőrepedése vagy sem. Amennyiben nincs, akkor orvosi kezelést igényel. Amennyiben van, akkor tulajdonképpen a lényegen túl van az ember, akkor már csak kísérletezni kell. Természetesen, amennyiben így sem esik teherbe, akkor orvosi kezelés szükséges szintén.
        A vélt termékeny nap előtt pár nap szexuális élet szüneteltetés javasolt, mivel így lehet elérni, hogy megfelelő mennyiségű hímivarsejtet tartalmazzon az ondó, ami a sikeres terhességhez ugyanúgy szükséges.
        Amennyiben a módszer alkalmazása ellenére 3-6 hónap alatt nem esik teherbe a női partner vagy pedig az LH teszt egyszer sem lesz pozitív, akkor mindenképpen orvosi kivizsgálás és kezelés szükséges.
        A legfontosabb azonban az egész gyermekvállalás tekintetében a nyugalom és a türelem. Nagyon sok pár mindenféle kezelés után sem esik teherbe, aztán egyszer csak , amikor már lemondtak a gyermekről, akkor terhes lesz a női partner. Nagyon fontos, hogy ne akarjuk mindenáron a gyermeket, és ne azért legyen a szexuális élet, hogy gépezet-szerűen teherbe essünk, amikor nekünk megfelel, hanem két ember szerelme és meghitt pillanata okozza azt az örömet, hogy végül a kisbaba megfogan és így a terhességi teszt pozitív lesz. Semmiképpen nem szabad nagyon akarni és görcsösen ragaszkodni a terhességhez. A természet kiszámíthatatlan, valakit könnyen megajándékoz a gyermekáldással, másokat meg nehezen. Rá kell bíznunk magunkat a felsőbb akaratnak, és örüljünk egymásnak. Próbáljuk meg nem a görcsös ragaszkodás útján, hanem nyugalomban, lelki biztonságban és békében a gyermeknemzést.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-19 17:30:39; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: