• Nőgyógyász

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Még nem menstruálok, pedig itt lenne az idje, lehet ez amiatt, hogy már nem vagyok szűz(egyszeri eset, vagy nem befolyásolja? Tudom, hogy itt az ideje annak, hogy nőgyógyászhoz menjek, ebben szeretnék, úgymond, tanácsot kerni. Őszintén szólva félek a vizsgálattól. Szeretném tehát tudni, hogy, hogy folyik egy ilyen vizsgálat? Fáj e?- és legfőként, hogy ha kiderül, hogy már nem vagyok szűz, megmondja e ezt az orvos a szülőnek. Előre is köszönöm!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a nőgyógyászati vizsgálat témában

        Kedves Hölgyem!

        A legfontosabb dolgot nem írja, mégpedig, hogy hány éves! Hiszen attől függ, hogy kell-e menni nőgyógyászhoz, vagy még lehet várni. 16 éves korig ráér elmenni. Nem kell anyukát vinni, illetve nem kell, hogy ott legyen a vizsgálatnál, hiszen ez sokmindenkinek kellemetlen. Vagy meg lehet kérni, hogy kint várjon. A vizsgálat előtt ezt megkérdezik, hogy szűz vagy-e, hiszen ettől függ, hogy milyen vizsgálatot végeznek. Az orvosnak viszont érdemes tudnia, hogy már nem vagy szűz.
        A vizsgálat egyébként kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas, ha mégis, akkor feltétlenül szólni kell. Egy feltárásos vizsgálatot (amit ún. kacsával csinálnak, ami kis fém lapátból áll) követi egy ujjal történő betapintás. A feltárás során a hüvelyen belül nyitják ki az eszközt, ami pici feszítő érzés lehet, és a méhszájat, illetve a hüvelyfalakat tudják szemügyre venni ekkor. A betapintás hüvely felől történik, a másik kézzel pedig a hasfal felől, így a méhet, és környékét át lehet tapintani. Ennek sem szabad fájnia, de kicsit kényelmetlenséget okozhat a pocak felőli nyomás.
        A vizsgálat egyébként egy rövid, néhány perces vizsgálat, nem kell aggódni miatta. Emellett valószínű hogy UH-os vizsgálat is lesz majd. De 16 éves kor alatt nem szükséges még elmenni, csak akkor, ha rendszeres nemi életet él.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-23 14:25:34; Megválaszolva: 2011. október 03., 12:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: