• Gomba!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó estét kívánok!

        Egy nagy problémában szeretném a segítségét kérni!:

        Gombás hüvelyi fertőzésem van, a nőgyógyászom írt fel Canesten hüvelytablettát, ami használt, mert elmúlt a folyásom, de visszatért pár nap múlva. Azt mondta az orvosom, hogy valamitől visszafertőződöm! A lehetséges feltevésein változtattam: a párommal csak óvszerrel szeretkezünk, intim lemosókat nem használok, és a fekvő helyett állószoláriumba járok, de ott is a papucsomon állok, és az itthonról vitt törölközőbe törölközöm. A WCre soha sehol nem ültem rá, csak itthon! Már a menstruációm alatt tampont sem merek használni, csak betétet! Akkor mitől fertőződhetek vissza? Tudna nekem tanácsot adni? Az étkezésnek, az élelmiszereknek lehet valami hatása? Azt olvastam valahol, hogy a sok csokoládé is okozhat ilyeneket! Várom mielőbbi válaszát!

        Köszönettel: Melinda

        WEBBeteg szakértő válasza a gombás hüvelyfertőzés témában

        Kedves Melinda!

        A táplálkozásról annyit, hogy egyen kevesebb szénhidrátot (ide a kenyér, a péksütemény is beletartozik), és több joghurtot, kefirt.
        Amit ezen kívül megtehet, hogy ismételt kezelést követően Gynoflor vagy Floragyn hüvelytablettát használ, hogy a normál flórát segítse helyreállítani. Ezt heti 2x-i tejsavas irrigálással is segítheti, az eszközt viszont időnként fertőtleníteni kell. A tampont bizony kerülni kell, emellett illatosított betétet se használjon, se tisztasági betétet. Pamut alsónemű is fontos, amit magas hőfokon lehet mosni, így az is fertőtlenítve van.
        WC használat előtt is mosson kezet, ne csak utána, ez is nagyon fontos, és sok fertőzést megelőzhet a tiszta vizes lemosással mind vizelet, mind széklet után. Remélem hasznára válik valamelyik tanács.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-12 21:56:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: