• Nemi betegség lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor UR/No

          Problemam a kovetkezo.A  kozosules allandoan fajdalommal jar. Voltam nogyogyasznal, ahol kaptam kupot huvelyfertozesre,korabban gombara, de nem javult a helyzet.Folyasom is van, ami egy ket napra elmult, de aztan visszatert. A nemi szervemen valami pattanashoz hasonlo duzzanat jelent meg,es viszket.Allando partnerkapcsolatban elek,nem leptem felre. Lehet , hogy megis valami szexualis uton terjedo betegseg lehet? Forduljak borgyogyaszhoz?Nagyon meg vagyok ijedve.Nogyogyasznal mar tobbszor voltam,szerinte nagyon szuk a huvelyem,azert faj a kozosules.A havi verzesem sem rendszeres, de ez mindig igy volt.Mi bajom lehet? Milyen orvoshoz forduljak?

        Valaszat elore is koszonom.

        WEBBeteg szakértő válasza a fájdalmas szex témában

        Kedves Szex alatt fájó!

        Írok magának a fájdalmas szexről, szerintem nem fertőzése van magának. Próbálja meg ezt.

        Fájdalmas szexuális élet
        A szexuális élet során érzett fájdalom mögött sok tényező állhat. De minden esetben ki kell vizsgálni a tüneteket. A kivizsgálást mindig úgy kell kezdeni, hogy először a súlyosabb betegségeket kell kivizsgálni, kiszűrni és amennyiben nem talál a nőgyógyász semmi kóros eltérést a hüvelyben vagy körülötte, akkor lehet azt mondani, hogy a fájdalmas szexuális életet a nemi váladékok csökkent volta okozza.
        Tehát, amennyiben valakinek a szexuális élet során fájdalom jelentkezik, akkor a legelső dolog, hogy esetleges kísérő tüneteket keresünk. Amennyiben a fájdalom mellé folyás és kellemetlen váladékozás is társul, akkor folyás elleni kezelés miatt javasolt orvoshoz fordulni. Amennyiben a fájdalom nemcsak a szexuális élet során jelentkezik, hanem attól teljesen függetlenül is, akkor szintén nőgyógyászati kivizsgálás javasolt Chlamydia irányában. Ezeket a nőgyógyász mind ismeri, tehát nem szükséges a vizsgálatot kérni, hiszen a panaszokból egyértelműen lehet következtetni az esetleges betegségre.
        A szexuális aktus során jelentkező fájdalom mellé társuló vérzés szintén orvosi kivizsgálást indokol, ilyenkor leggyakrabban a méhszájseb lehet, mint oki tényező, vagy pedig a méhből eredő vérzés.
        Amennyiben a kivizsgálás során semmilyen betegség nem derül ki és a szexuális élet során jelentkező fájdalom kizárólag a szexuális aktus és utáni pillanatokra terjed ki, akkor beszélhetünk a hüvelyváladék csökkenése miatt jelentkező fájdalomról. A hüvelyváladék a normál síkosságot okozza a szexuális aktushoz. Ha valakinek ebből kevesebb termelődik, akkor esetleg az orgazmus is zavart szenvedhet, de később már az aktus kellemetlenné, akár fájdalmassá válhat. Ezzel együtt vagy akár függetlenül is előfordulhat a gát bőrének kismértékű berepedése, ami igen kellemetlen tüneteket okoz. Az oka ennek az, hogy a kevesebb hüvelyváladék miatt a gát bőre jobban húzódik a nemi aktus során, és amennyiben az egy kicsit érzékenyebb, akkor könnyen kialakulhatnak kisméretű repedések a bőrön, ami néha alig látható, de igen erős tüneteket okozhat. Ráadásul néha nehezen is gyógyul az ismételt aktusok miatti húzódás miatt.
        A hüvelyszárazság ellen egyrészt az előjáték idejének növelésével lehet tenni, ami sokszor önmagában elegendő lehet. Ha ez nem segít, akkor kell más módon is kezelni a tüneteket. A hüvelyszárazság kezelése a következő. Többfajta készítmény létezik. Vannak a gélek (ilyen a KY gél, patikában kapható) vagy vannak az olajok vagy zsírok. Emellett a szex shopokban is kapható szexuális síkosító, ami lehet olajos vagy gél alapú is. A gélek vizes alapúak, ezért könnyen felszívódnak a bőrről, ami miatt akár az aktus közben ismételni kell a használatukat. Az olajokból többfajta készítmény létezik, ezeket a patikában lehet kapni: egyszerű paraffin olaj, aromás paraffin olaj, babaolajok, vagy a zsíros fehér vagy sárga vazelin. Ezek mivel olajosak, könnyen használhatók, nem kell ismételni az aktus közben az alkalmazásukat. Egyetlen gond velük az, hogy az olaj a bőrre tapadhat és persze a hüvelybe is, ami csak később válik le. Ezért ez pár nap múlva folyás-szerű tüneteket okozhat, amikor a krém vagy olaj leválik a bőrről. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy a szexuális aktus után (vagy akár pár nappal később is, amikor a tünetek jelentkeznek) a férfi nemi szervet bő vízzel le kell mosni, a hüvelyt pedig tejsavas oldattal kell kiöblíteni. Így megelőzhetők a tünetek. A szexuális aktus síkosítására a legjobb készítmények a természetes olajok. A babolajok és illat olajok is használhatók a szexnél, de ezek mivel több illat és egyéb anyagot tartalmaznak, ezért ezek esetleg viszketést vagy égő érzést okozhatnak. Ilyenkor ezeket is érdemes bő vízzel lemosni, illetve a hüvelyt tejsavas oldattal kimosni. A megfelelő síkosság elérésével a szexuális élet során jelentkező kellemetlen érzés vagy fájdalom is megszűnhet.
        A gát bőr berepedésének kezelése a következő. A szexuális aktushoz egy ideig mindenképpen javasolt síkosító használata, mivel így a gát bőrének húzódása elkerülhető. Természetesen fontos, hogy a gát bőre is be legyen kenve. A szex szünetekben pedig Neogranormon vagy körömvirág krémmel kell kenni a bőrt, emellett ezt a területet edzeni is kell. Ennek lényege, hogy fürdés után a törülközővel körkörösen dörzsölni kell a gát bőrét egy pár percig, és utána zsíros krémmel alaposan bekenni. A gát bőrének edzését a kezeléskor már el kell kezdeni és a gyógyulás után is folyamatosan végezni kell a megelőzés miatt. Tehát, aki hajlamos a gát bőrrepedésekre, annak javasolt, hogy több hónapon kezelje magát, mivel így lehet csak teljes gyógyulást elérni, és lehet, hogy a síkosító használatát ezután is gyakran alkalmaznia kell. A gát bőrrepedések néha igen makacsak és nehezen gyógyulnak, visszatérnek, de a megfelelő kezeléssel megelőzhetők a tünetek és így az aktus körüli vagy utáni panaszok is.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-08 11:13:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: