• Nőgyógyászat vagy urológia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő!

        Elég összetett problémával szeretnék kérdezni.3évvel ezelőtt nem sokkal miután kiderült,hogy cöliákiám van és elkezdtem a diétát (kb másfél hónappal)felfázás szerű tünetek jelntkeztek a menstruáció előtt pár nappal.Nagyon kellemetlen volt(sürgető-gyakori vizelési inger stb).A tünetek a menzesz után "eltüntek"aztán ismét előjöttek a következő mezesznél.Később (két hónap múlva)már végig a ciklus során fennáltak ezek a tünetek.Ez így ment három hónapig,míg elmentem urológiára és a vizeletben proteus mirabillist találtak.Antibiotikum(Tarivid)után sem javultak a tünetek.Az elkövetkező években mindig más baktériumot mutattak ki(pl Streptococcust,e.colit,e faecalist).Hasi UH-n kívül nem történt vizsgálat.Decemberi vizeletvizsgálat  negatív lett,így nőgyógyászati fronton próbáltam kutatni.

        Ezzel párhuzamosan ugyanis folyamatos hüvelygyulladás is kialakult(pl gardnerella,candida többször is-jelenleg is mycosistet/orungalt szedek)szinten havonta járok orvoshoz ezzel(is.)A tünetek ott tartanak,hogy folyamatosan van égető érzés időnként pedig rengeteget járok pisilni(néha csak inger van,máskor ha paradicsomot,fűszereset eszem egy órán belül 8x kell kimennem a wc-re mert rengeteg víz távozik ilyenkor).Menzesz előtt és közvetlenül utána szúrós szagú folyás van(ami gondolom abból fakad,hogy a hüvelybaktériumok nem tudnak rendeződni-a legutóbbi kb egy hónapos nőgyógyászati leletemnél nem találtak fertőzést csak a döderlien baktériumokkal kapcsolatban volt valami,alamire azt mondta az orvosom,hogy most hagyjuk,ne kúpozzunk.Érdekes módon szex után a tünetek enyhülnek pár napig.Antibébit nem szedek.És természetesen a higéniámra is odafigyelek:-)

        A képhez hozzá tartozik,hogy (pollen,poratka)allergiám és asztmám is van(ezek múlt évben derültek ki)

        Már totózom,mit lehetne tenni,hogy jól érezzem magam végre a bőrömben,így sajnos nem merünk programot sem szervezni az állandó vizelési inger miatt:-/ .Azt sem tudom,hogy a gond nőgyógyászati igazándiból vagy pedig urológiai eredetű.Lehet,hogy hormonzavar?Esetleg az autoimmun állapotok mellékterméke ez(túlérzékeny nyálkahártya)?Szimpla vitaminhiány?Attól tartok magától nem fog rendeződni(mivel eddig sem "mutatott" hajlandóságot rá..

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelyfertőzés témában

        Kedves Hölgyem!

        Az egyik legfontosabb mondata az volt, hogy a természetes hüvelyflóra nem megfelelő összetételű. Hiába kezelik folyamatosan a különféle hüvelyfertőzéseket, ha közben nem hozzák helyre a Döderlein-flórát, így újabb és újabb kórokozó szaporodhat el.
        Miután a gyógyszeres kezelést befejezték, javaslom a Gynoflor, vagy a Floragyn hüvelytabletta alkalmazását, emellett heti 2x tejsavas irrigálást kellene végezni, így a megfelelő pH is kialakulhatna. Fontos az irrigáló eszköz rendszeres fertőtlenítése, és tudni kell, hogy csak a kitartó, rendszeres használat hoz majd eredményt. Túl gyakran nem jó alkalmazni, mert akkor mindent kimos a hüvelyből, és ott lesz, ahol kezdte. Emellett ha Önnél kimutatnak egy kórokozót, és a párkapcsolatban óvszert nem használnak, akkor a párjának a kezelése is fontos.
        Amit még megtehet, hogy időnként gyógynövényes ülőfürdőket (pl. kamilla, cickafark, citromfű) alkalmaz, emellett vizelethajtó és fertőtlenítő teákat fogyaszt kúraszerűen (csalán, medveszőlő), így talán enyhülnek a húgyúti panaszok is. A vörösáfonya kedvező hatásáról is sokan beszámolnak, és kipróbálhatja a grapefriutmag-kivonatot is, sokaknak beválik.

        Kérjük látogasson vissza, hamarosan urológus szakértőnk is válaszol, így teljesebb választ kap majd a kérdésére.

         

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-15 21:47:48; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: