• Hajhullás, fájdalmas együttlét, libidócsökkenés, PCOS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő!

         

        Szerteágazó tünet-együttessel fordulok Önökhöz, sajnos még nem kaptam megfelelő választ egyik orvosnál sem.

        26 éves vagyok, tavaly PCOS-t diagnosztizáltak nálam, a petefészkeimen 8-10 apró ciszta(göb) alapján, valamint a következő tünetek alapján:

        - Egy hormonvizsgálat során az LH hormonom kétszer annyi volt, mint az FSH, az akkori nőgyógyászom azt mondta, terméketlen vagyok jelenleg, és évek óta az vagyok valószínűleg.

        - A mensesem mindig is rendszertelen volt (hónapokat is késett), csak a fogamzásgátló szedése alatt (3 év) volt ?rendszeres?, viszont fibroadenomám lett az egyik mellemben, és abbahagytam az antibébi szedését. (ennek következtében az elmúlt 4 évben zsugorodott a csomó). A gyógyszer abbahagyása után 3 év kellett, hogy nagyjából helyreálljon a menses, de még így sem mondható rendszeresnek (legjobb esetben csak 1 hetet, legrosszabb esetben 3 hetet késik az előzőhöz képest), és legtöbbször nagyon intenzív fájdalommal jár. Sokszor már előtte hetekkel jelentkezik az alhasi, vagy deréktáji erős, görcsös fájdalom és a mellfeszülés, hangulatingadozás.

         

        A PCOS diagnózisával egy időben IR-t is megállapítottak, a 120 perces cukrom ugyan rendben volt, az inzulinom viszont 30 lett. Kezelést nem kaptam, azonban diétázni kezdtem, rendszeres testmozgásba fogtam (ugyanis kb egy év alatt 9 kg súlyfelesleg keletkezett rajtam), így rá egy évre (nemrég) az új terheléses vizsgálat már jó eredményt mutatott. ( 7 kg-ot fogytam is)

         

        Új nőgyógyásznál is jártam, aki két érett petesejtet talált, és ?levette? rólam a PCOS diagnózist, viszont nem tértünk ki rá, a még mindig meglévő apró ciszták mitől lehetnek. Az elmúlt fél évben a szexuális együttlét fájdalmassá vált (behatoláskor nyilalló, erőteljes fájdalom, ami nem múlik el az együttlét során sem, sőt, utána is fáj még, holott ezelőtt semmi, vagy minimális fájdalmam volt, és élveztem a szexet), valamint - hogy ennek következtében-e, nem tudom/hiszem - a libidóm is nem, hogy csökkent, de szinte teljesen megszűnt. (a párommal 3 éve vagyunk együtt, és szeretjük egymást, ezért nem tartom normálisnak a libidó megszűnését) Emellett fáradékony, aluszékony is vagyok, ingerlékeny, sokszor elfelejtek dolgokat, nem jutnak eszembe a megfelelő szavak - holott elég éles memóriám volt eddigJ- , nem tudom, ezeket okozhatja-e vitaminhiány, stressz, vagy az összesített tünetkép valamilyen konkrét betegségre utalhat. További és egyik legproblémásabb tünet a hajhullás, az elmúlt 5-6 évben a hajam kb. 60 %-át elvesztettem, próbálkoztam vitaminokkal, hajszesszel, samponnal, és ugyan intenzíven nem hullik a hajam ? kb 10 szál naponta -, mégis egyre ?kopaszodom?. Jártam bőrgyógyásznál (aki férfias típusú, leginkább a fejtetőn jelentkező hajhullást állapított meg), diabetológusnál, nőgyógyásznál, de a fennálló problémáimra nem kaptam választ. (lehetséges pajzsmirigybetegség?)

         

        Előre is köszönöm a válaszát: Orsolya

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO témában

        Kedves Orsolya!

        A panaszait ami utóbb leírt nem hiszem, hogy tudom orvosolni, de a PCO-t igen. Írok magának róla, kérem olvassa el. Aztán még mindig elkezdhet azon gondolkodni, hogy mi a baj. A hajhullás a magasabb tesztoszteron miatt is (PCO miatt van) és góctól is lehet. Ki kell vizsgálni alaposan. Ezt tudom mondani, minden tünetnek utána kell járni. Ez a lényeg.

        A PCO (policystás ovarium)



        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-25 00:51:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: