• PCO-szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Ur/No!

        Nagyon koszonom, hogy vàlaszolt a kérdésemre. Amit irtam onnek legutobb nem volt egyértelmu, mivel Franciaorszàgban mutottek (itt élek a férjemmel), és nem teljessen értette a férjem, amit mondott az orvos. Tegnapelott bementunk a megbeszélt idopontra az orvoshoz, és a férjém meg kérte hogy magyaràzza el mégegyszer. Végul kiderult, hogy a férjem félre értett valamit. A lényeg az hogy meg mutottek. A probléma az, hogy a két petevezetékem eltéro egymàstol. Az egyik normàl méretu, és az elején van elzàrodva, a màsik meg tul vastag (nagy), és a végében van elzàrodva (amit sikeressen megmutott). Javasolta a lombik bébi programot, de mi nem egyeztunk bele, mert természetes uton szeretnénk gyereket, és mondta hogy ot honapig még probàlkozzunk, de szerinte nem fog sikerulni. A PCO szindromàt Szegeden àllapitottàk meg, de most ilyenrol nem volt szo (amikor az orvossal beszéltunk, Franciaorszàgban). Az lenne a kérdésem, hogy most a PCO-val ossze fugg a petevezték elzàrodàs is? Mert most nem igazàn vagyok tisztàba a dolgokkal. Vagy màr két fajta betegséget àllapitottak meg? és most legutobb még a torkomat is megvizsgàlta, és azt mondta hogy nem normàlis ahogy kidudorodik a nyakam (elol). A màsik problémàm az, hogy màr màsodszor menstruàlok ugy, hogy hét napig tart, és egy nap szunet, és megint vérzek, de enyhén. Ez az utolso vérzés még kb négy napig tart, és elmullik. Ez is a PCO-tol van?

        Mihamarabb vàrom vàlaszàt.

        Udvozlettel: Gy. K.

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO, gyermekvállalás témában

        Kedves Gy.K.!
        A műtéttel kapcsolatban azért felvetődik az a kérdés, hogy a "végpontján" lezárt és megműtött petevezetőt ellenőrizték-e műtét alatt, hogy átjárhatóvá vált-e, mert amennyiben átjárható, úgy spontán terhesség is elképzelhető. Mindenesetre ellenőrizni kell, hogy van-e egyáltalán petesejt érés (különös tekintettel az átjárhatóvá tett méhkürt oldali petefészekben), mert ha nem, úgy stimulációs kezelést kell alkalmazni.
        A petevezeték elzáródása és a PCOS között nincs összefüggés, a méhkürt elzáródását leggyakrabban korábban zajlott kismedencei gyulladások okozzák, melyek gyakran tünet nélkül is zajlanak.
        A rendellenes vérzés oka lehet a PCOS és a következményes ovulációs zavar, de a stressz számlájára is írható.
        A további kivizsgálást, kezelést illetőleg konzultáljon meddőségi szakemberrel!


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-10 16:14:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: