• Miért nem leszek terhes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Több éves nőgyógyászati procedúrán, kis- és nagyműtéten (mioma eltávolítás), lombik előtti kivizsgáláskor  PCOS-re utaló jelek miatt MEFORAL-os 1 éves kezelésen túl, normál hormonszintekkel, érezhető peteéréssel mégsem esem teherbe. A nőgyógyász szerint a mioma eltávolításával elhárult minden akadály, ami a terhességet akadályozta (tavaly novemberben!)Van egy 8 éves gyermekem, vele két hónap alatt terhes lettem, mindenkinek ilyen panaszmentes terhességet kívánok. Gyakorlatilag az ő születése óta nem védekeztünk, mégcsak terhes sem voltam soha.

        Hőmérőztem is magam, nekem semmit nem mond, talán Ön értékelni tudja: Ciklus elején a számban mért hőm 35.9, középidőben és ovulációkor a legmagasabb testhőm 36.5. Ez vajon elégtelen peteérést vagy ovulációhiányt jelez? Pedig a rengeteg ciszta után most valóban érzem, hogy mindkét petefészkemben érnek a petesejtek. Mit javasol, hová forduljak, vagy mit tegyek? Már 37 éves vagyok, és az idő telik, de kislányom nagyon szeretne egy kistestvért, és mi is.

        Köszönettel: Némethné

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Kedves Asszonyom!

        Nyolc éves meddő periódus után, 37 éves életkorban én mindenképpen inszeminációt javasolnék. Ezt megelőzően célszerű volna a férjénél andrológiai vizsgálatot végezni, illetve Önnél  meggyőződni a méhkürtök átjárhatóságáról, ezért HSG (hysterosalpingographia) vizsgálatot javaslok. Ez egy rövid vénás bódítással járó beavatkozás. Amennyiben a méhkürtök (vagy legalább egyikőjük) átjárható, úgy az inszemináció elkezdhető, mindkét oldali kürtelzáródás esetén azonban IVF (lombik program) javasolható. (A méhkürtökről ugyanis tudni kell, hogy banálisnak tűnő kismedencei gyulladás vagy korábbi hasi műtét következményeként is elzáródhatnak.)

        Tisztelettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-28 15:29:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: