• Nyálkahártya megvastagodása, peteérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Farkas Ágnes Doktornő!Több kérdésem lenne Önhöz.A ciklusom 12.-13.napján voltam hüvelyi ultrahangon,és ezt a leletet kaptam:Norm.uterus.Nyh.7mm. J.o.ov.31x22mm,b.o.ov.32x24mm Mko ov-ban érésben lévő tüsző. Douglasban kevés folyadék. Ezzel kapcsolatban lenne több kérdésem.Ez nyálkahártya vastagság ebben az időben tényleg vastag?Mert nekem a doktorúr azt mondta,hogy egy kicsit az.Miért nem írtak tüsző nagyságot,ez nem baj?Ebből a leletből honnan lehet tudni,hogy nincs peteérésem?Azt mondta a doktorúr,hogy nincs,és ezért tartott az utolsó két mensim csak két napig.(a két hónappal ezelőtti inkább csak barna,a mostani piros és nyákos)Felírta az orgametril gyógyszert,majd fogogátlót.Mi az a Douglas?Ha van érésben levő tüsző,az eleve kizárja a terhességet?10 napig kell szedni az orgametrilt,majd a mensesem 5.napján kell elkezdenem a fogogátlót.De ha nem tart a vérzés 5 napig,akkor is az 5.-ik napon kell bevenni?Türelmét,és válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruácós zavar témában

        Kedves Hölgyem!


        A nyálkahártya megfelelő vastag, ez még a ciklus folyamán ennél is vastagabbá fog válni.
        Az érésben lévő tüsző azt jelenti, hogy még nem érte el azt a méretet, amiből látható, hogy nemsokára peteérés lesz, az nem baj, hogy méretet nem írtak. Tehát nincs még peteérés, de méret nélkül nem tudjuk megítélni, hogy vajon lesz-e?
        A Douglas egy hasüregi tér, kismedencei UH vizsgálat során mindig ellenőrzik, mert ha bármilyen vérzés, vagy kóros folyadékgyülem lenne, itt gyűlne össze, mert ez a hasüreg legmélyebb pontja. A kevés folyadék normális.
        Nem tudom, miért kap fogamzásgátlót, hiszen ez a tüneteket elfedi csak. Baj-e az, hogy most nincs peteérés? Gyermeket szeretne-e? Vagy csak rendszertelen menses miatt volt kivizsgálás? Mert akkor a fogamzásgátlóval a menses valóban rendszeresen fog majd megjönni, ha eddig ez problémát jelentett. Ha nem volt gond, hogy rendszertelen volt a menses, és más ok miatt sem akar fogamzásgátlót szedni, akkor beszélje meg orvosával, hogy kell-e.
        Azért szokták javasolni az 5. napot (amit hívhatunk a menses, de a ciklus 5. napjának is), hogy a következő menses körülbelül a várt időben jelentkezzen majd, így nem baj, ha nincs már vérzés, amikor elkezdi. Védelmet így csak a következő ciklusban biztosít majd.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes



        Kérdés: 2009-03-26 09:08:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: